FOTO | Ministrul pentru Românii de Pretutindeni a participat la conferința „Patrimoniul cultural românesc – Centenar 2018”

  • 19 Aprilie 2018 14:47
0%
00:00:00
00:00:00

La Chișinău se desfășoară în aceste zile conferința „Patrimoniul cultural românesc – Centenar 2018” care întrunește specialiști din România și Republica Moldova, precum și din comunitățile românești din jurul granițelor țării. La eveniment participă și ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero.

Specialiști și personalități de marcă din România, Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Ucraina și diasporă participă în aceste zile la conferința dedicată patrimoniului cultural românesc. Specialiștii discută despre patrimoniul cultural imobil și mobil, patrimoniul cultural material și cel cultural european. La conferință au venit și mai mulți elevi din Alba-Iulia, cu o expoziție de icoane pictate pe sticlă.

„Participăm cu o expoziție de pictură pe sticlă „Icoană din Transilvania”. De-a lungul anilor am expus la Parlamentul României, am expus în Germania, în Italia. Am ajuns anul acesta și la Chișinău. Ne bucurăm nespus de mult că am putut să expunem ceea ce au simțit elevii noștri și au trăit atunci când au realizat o icoană pe sticlă în cercul nostru de pictură de la Alba Iulia”.

Unul dintre inițiatorii conferinței dedicate patrimoniul românesc, actualul consilier prezidențial al României, Sergiu Nistor, spune că această întrunire este dovada existenței reale a unui patrimoniu comun.

„Este dovada existenței reale a unui patrimoniu și a unui spațiu cultural comun, dar și dovada palpabilă a existenței unei voințe puternice de colaborare între specialiștii din România și Republica Moldova pentru protejarea acestui patrimoniu”.

La conferință participă și ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, aflată în prima sa vizită de lucru la Chișinău. Ea a declarat că Guvernul României va continua să sprijine Republica Moldova.

„Relația cu Republica Moldova este una specială, una de suflet și vreau să vă asigur și pe această cale că Guvernul României va susține parteneriatul nostru strategic și investițiile care au început și care se află în derulare”.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a reamintit că statul român acordă o atenție prioritară relației cu Republica Moldova.

Relațiile noastre se bazează pe declarația de parteneriat strategic privind parcursului european al Republicii Moldova, cu alte cuvinte suntem motivați de ideea europeană. Însă izvorul nostru de inspirație și al tuturor acțiunilor îl reprezintă comunitatea de limbă, istorie și tradiție.”

Conferința dedicată patrimoniului cultural românesc este la cea de-a treia ediție. Organizatorii evenimentului sunt Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din R. Moldova și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului din România, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și Muzeul Național de Artă al Moldovei.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău