FOTO | Mihai Tudose: Republica Moldova trebuie să continue reformele și parcursul european

  • 21 Iulie 2017 14:09
0%

România va continua să susțină Republica Moldova, dar este necesar să fie continuate reformele și parcursul european, a declarat astăzi la Chișinău prim-ministrul României, Mihai Tudose.

Asistența României acordată Republicii Moldova, proiectele de interconectare energetică, sporirea investițiilor au fost printre principalele subiecte abordate în cadrul discuțiilor cu premierul Pavel Filip, cei doi oficiali stabilind organizarea unei ședințe comune a Guvernelor în această toamnă la Chișinău. 

România va continua să sprijine Republica Moldova, așa cum a făcut-o și până acum, în diverse domenii, scopul principal fiind ridicarea nivelului de trai al oamenilor, a declarat Mihai Tudose după întrevederea bilaterală pe care a avut-o cu Pavel Filip, dar și a delegațiilor de la București și Chișinău.

„În fapt, tot ceea ce face Guvernul din Moldova, tot ceea ce ajută cât poate şi Guvernul de la Bucureşti pentru cetăţean, fiindcă aceasta este scopul - din ce am discutat cu domnul prim-ministru - ridicarea nivelului de trai al cetăţeanului”, a declarat Mihai Tudose.

Mihai Tudose a mai anunțat că în toamna acestui an va avea loc o ședință comună a celor două guverne. Aceasta va fi prima reuniune de acest gen organizată în Republica Moldova. Șeful executivului de la București a menționat însă necesitatea ca Republica Moldova să continue reformele și parcursul european.

”Este un efort comun, dar este nevoie de continuare, nevoie de stabilitate, fiindcă, altfel, toate eforturile făcute de către Guvernul din Moldova şi de către Guvernul din Bucureşti pentru a ajuta, dacă nu au şi o finalitate în câţiva ani, să parcurgem cât mai repede drumul către Uniunea Europeană, pe care este înscris Moldova, este păcat să fi fost toate eforturile inutile”, a spus Mihai Tudose.

Republica Moldova își dorește sporirea investițiilor românești, a declarat premierul Pavel Filip. În acest context, el a invitat companiile românești să participe la privatizările din Republica Moldova. Subiectul interconectării energetice a fost o altă temă discutată de cele două delegații, iar Pavel Filip și-a reiterat speranța că în 2018 va fi finalizată extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău. De asemenea, se intenționează și interconectarea liniilor electrice.

Relația dintre Republica Moldova nu este doar relația dintre două state vecine, dar este una mult mai specială, a declarat Pavel Filip.

„Nu este o simplă relaţie între două state vecine, dar este o relaţie mult mai profundă, o relaţie de suflet, dacă vreţi, până la urmă, pentru că vorbim aceeaşi limbă, pentru că avem aceeaşi cultură, pentru că avem aceeaşi istorie”, a declarat Pavel Filip.

Aceasta este prima vizită a lui Mihai Tudose în calitate de premier în Republica Moldova. În după amiaza acestei zile el se va întâlni și cu președintele Parlamentului Andrian Candu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
12 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,1 m/s
Thu
11 °C
Fri
9 °C
Sat
10 °C
Sun
9 °C
Mon
10 °C

Curs oficial BNM 13 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2332 0.0088
USD 17.4562 0.0214
RON 4.0386 0.0021
UAH 0.7133 0.0010
RUB 0.2725 -0.0001
Arhivă Radio Chișinău