FOTO | Maia Sandu, comemorarea victimelor deportărilor regimului sovietic: „E important să ținem minte că libertatea de care ne bucurăm astăzi ne-a costat zeci și sute de mii de vieți și destine frânte. Libertatea este un dar, pe care l-am plătit scump”

  • 13 Iunie 2021 13:05
FOTO | Maia Sandu, comemorarea victimelor deportărilor regimului sovietic: „E important să ținem minte că libertatea de care ne bucurăm astăzi ne-a costat zeci și sute de mii de vieți și destine frânte. Libertatea este un dar, pe care l-am plătit scump”

Astăzi, zi in care se împlinesc 80 de ani de la primul val de deportări sovietice din Basarabia și Nordul Bucovinei, președinta Maia Sandu a participat la un eveniment festiv de comemorare, organizat la monumentul „Trenul durerii” ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist din aleea Gării Feroviare din Chișinău.

”Am participat astăzi la comemorarea primului val de deportări ce a lovit poporul nostru. Sunt 80 de ani de când zeci de mii de oameni au fost scoși în toiul nopții din case, au fost deposedați de averea agonisită cinstit, au fost batjocoriți si, fără vreun proces de judecată, fără drept la apărare, au fost duși, în condiții inumane, departe de casă.

Consecințele acestei epurări politice și sociale le simțim și astăzi. Le simt în fiecare zi supraviețuitorii și membrii familiilor celor deportați. Le simte întreaga societate. Pentru că puterea sovietică i-a smuls de printre noi pe liderii de comunități, pe oamenii inteligenți și pe cei care aveau spirit de antreprenor – pe cei care reprezentau un pericol pentru regimul totalitar.

Munca istoricilor, a asociațiilor de profil, a rudelor și urmașilor celor care au trecut prin calvarul deportărilor și care pun umărul la descoperirea, descrierea și promovarea informațiilor și mărturiilor despre aceste zile negre din istoria noastră este foarte importantă. E de datoria noastră să păstrăm vie memoria și să transmitem această memorie noilor generații. E de datoria noastră să educăm tinerii în spiritul valorilor democratice, al respectului reciproc și al curajului de a-și apăra drepturile în fața oricăror impulsuri totalitare.

E important să ținem minte că libertatea de care ne bucurăm astăzi ne-a costat zeci și sute de mii de vieți și destine frânte. Libertatea este un dar, pe care l-am plătit scump, de aceea, trebuie să o păstrăm cu sfințenie. Doar prețuind libertatea, putem să ne tămăduim rănile trecutului și să mergem mai puternici într-un viitor pașnic, prosper și european”, se menționează în mesajul publicat pe pagina de Facebook a Maiei Sandu.

Amintim că în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, au fost duși în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei Uniuni Sovietice oamenii cei mai înstăriți, dar și cei care erau percepuți ca o amenințare la adresa URSS. Proprietatea privată în mare parte a fost scoasă în afara legii. Ilegală a devenit și religia, în locul acesteia a început promovarea ateismului militant, menit să distrugă orice obicei religios.

Deportările, care au țintit în special elitele, au avut rolul de a distruge coloana vertebrală a poporului, ca mai apoi să-i determine pe cei rămași acasă să accepte mai ușor colectivizarea și exproprierea de bunuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău