FOTO | Lansarea cărții ”Călărașii și Renașterea Națională”, semnate de Eugenia Bulat

  • 29 August 2021 14:06
FOTO | Lansarea cărții ”Călărașii și Renașterea Națională”, semnate de Eugenia Bulat

Cu ocazia celor 30 de ani de independență la Casa de Cultură din Călărași a fost lansată monografia ”Călărașii și Renașterea Națională”, scrisă de Eugenia Bulat. Intr-un volum de peste 600 de pagini autoarea și-a adunat toate amintirile despre inceputurile renașterii naționale din anii 1980-1990, participantă activă și în multe cazuri animatoarea cărora a fost,  Calarașii fiind unul dintre centrele importante ale trezirii românismului în Basarabia. Cartea, o primă istorisire de acest fel ieșită de sub tipar, cuprinde, pe lângă descrierea unor evenimente, multiple fotografii și merită toată atenția celor care vor să cunoască cum a fost acea perioadă cu adevărat revoluționară.

Eugenia Bulat a remarcat că ar fi bucuroasă ca această carte să fie urmată și de altele, care să fixeze evenimentele din alte localități despre acea vreme, căci amintirile pleacă împreună cu oamenii, evenimentele se uită și o parte importantă a istoriei poate dispărea dacă nu este fixată în studii și cărți, pentru a fi cunoscută de generațiile următoare.

 Spectacolul din cadrul lansării a durat câteva ore, la el luând parte acei care au fost în vâltoarea  evenimentelor de acum 30 de ani, printre invitații de onoare fiind Ion Hadârcă, Ștefan Maimescu, Vasile Șoimaru, Nicolae Pârțac, Ion Varta, dar și Valentina Cușnir, Vladimir Susarenco, Dumitru Trifan, Daria Radu, Tudor Ungureanu, Victor Buruiană și alții. În locul unora dintre participanții la evenimentele din anii Renașterii Naționale, care nu mai sunt printre noi - Vasile Dub, Sergiu Cojocaru, Gheorghe Delegeanu, în scenă au urcat urmașii lor. A venit la lansare și arhitectul  Valerian Grosu cu un tricolor confectionat de el, primul adus pe timpuri în Piața Marii Adunări Naționale. La finalul spectacolului a prezentat un recital orchestra ”Ciobănaș” din Călărași, una dintre cele mai vechi orchestre de muzică populară din Basarabia. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău