FOTO | La Chișinău a avut loc marșul „Femeia romă aici și acum. Cunoaște-mă și acceptă-mă”

  • 03 Aprilie 2023 15:03
FOTO | La Chișinău a avut loc marșul „Femeia romă aici și acum. Cunoaște-mă și acceptă-mă”

„Femeia romă aici și acum. Cunoaște-mă și acceptă-mă” – este sloganul cu care câteva zeci de femei și bărbați de etnie romă au ieșit astăzi în stradă și au organizat un marș cu prilejul săptămânii romilor, care este marcată de pe 3 pe 9 aprilie. Acțiunea a fost organizată de UN Women, în parteneriat cu Platforma femeilor rome „ROMNI”, transmite IPN.

Organizatorii spun că marșul vrea să atragă atenția asupra femeile rome care luptă pentru o societate incluzivă, deși deseori sunt discriminate. La eveniment au participat femei rome din Republica Moldova și refugiate din Ucraina, dar și ambasadorul UE la Chișinău și cel al Statelor Unite ale Americii.

Elena Sîrbu, președintele Asociației Femeilor Rome din Republica Moldova, a menționat că evenimentul are drept scop sensibilizarea societății  cu privire la incluziunea socială și culturală a femeilor rome.



„Evenimentul de astăzi este dedicat femeilor rome. Ne bucurăm că am putut organiza acest eveniment frumos. Este un eveniment de deschidere a săptămânii romilor Moldova. UN Women are un rol foarte important în promovarea drepturilor noastre, dar și promovarea culturii rome nu doar prin tradiții”, a declarat Elena Sîrbu, președintele Asociației Femeilor Rome din Republica Moldova.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a declarat în cadrul marșului că pentru Uniunea Europeană diversitatea este foarte importantă: „Marșul de astăzi și solidaritatea Republicii Moldova pentru femeile rome este un mesaj important pentru Uniunea Europeană. Noi iubim și apreciem cetățenii Republicii Moldova pentru deschiderea de care dau dovadă”, a declarat șeful delegației UE la Chișinău.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Kent D. Logsdon, a menționat că „SUA sunt mereu deschise să ofere suportul necesar pentru ca femeile rome să nu se simtă discriminate”. „Noi vrem să ajutăm această comunitate și ne bucură deschiderea pe care o vedem în Republica Moldova față de femeile și oamenii de etnie romă”, a menționat diplomatul.



Ziua Internațională a Romilor este sărbătorită anual de comunitatea internațională ca semn de recunoaștere a culturii, istoriei și drepturilor milioanelor de romi din toată lumea, dar și pentru a atrage atenția asupra provocărilor de discriminare cu care se confruntă comunitățile de romi din Europa și de pretutindeni.

Potrivit UN Women, în Republica Moldova, femeile și fetele din comunitatea romă continuă a fi unul dintre grupurile cele mai subreprezentate. Vulnerabilitatea acestora și excluziunea socială este determinată de o serie de factori discriminatori: gen, clasă, etnie, rasă. Aceștia  influențează nu doar rolul și poziția în cadrul comunității, dar și egalitatea accesului la educație, piața muncii, obținerea veniturilor, asistența medicală, protecția socială, viața civică și politică, justiție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău