FOTO | Încă un cimitir al eroilor români căzuți în luptele pentru eliberarea Basarabiei a fost reabilitat cu sprijinul României
-
01 Septembrie 2022 08:34
Încă un cimitir al eroilor români căzuți în luptele pentru eliberarea Basarabiei a fost reabilitat cu sprijinul României. Este vorba despre cimitirul de la Novaci, raionul Călărași, unde în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial au căzut în lupte și au fost înhumați 59 de ostași și ofițeri din Armata Română. Ceremonia de comemorare a eroilor a avut loc, aseară, între localitățile Novaci și Peticeni, în prezența locuitorilor celor două sate și a unor oficiali de pe ambele maluri ale Prutului, transmite Radio Chișinău.
Cimitirul de la Novaci-Peticeni, raionul Călărași, unde au fost înhumați eroi ai Armatei Române a avut aceiași soartă ca aproape toate cele peste 200 de cimitire care au existat pe teritoriul basarabean până la ocupația sovietică. Odată instalată, noua conducere sovietică l-a distrus și a construit pe teritoriul cimitirului o brigadă de tractoare, după cum ne-a comunicat Iacob Mândrescu, muzeograf la Muzeul de Istorie și Etnografie din Călărași.
„Pe teritoriul Călărașiului avem mai multe gropi comune și cimitire, deoarece Armata Română s-a deplasat din direcția Corneștiului spre Călărași, care era o zonă strategică în al Doilea Război Mondial. Aici s-au dat lupte grele. Una, în deal la Călărași, și a doua - nu departe de locul unde ne aflăm, la cota 256. După război Uniunea Sovietică a construit o brigadă de tractoare și a fost nivelat cimitirul, însă, în baza documentelor de arhivă și a memoriei oamenilor în vârstă, care mai țineau minte, s-a hotărât să fie restaurat”.
Cimitirul a fost reabilitat la inițiativa vicepreședintelui raionului Călărași, Sergiu Arteni. Reabilitarea a fost posibilă ca urmare a finanțării din parte mai multor agenți economici pro-români din raionul Călărași și a Asociației Euroregiunii Siret-Prut condusă de Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, care a fost prezent la inaugurare.
”Eroii căzuți sunt din Județul Neamț, de la Divizia 10 Infanterie, unde erau înrolați. Din păcate și-au dat viața pentru un ideal strămoșesc al poporului român, aici la Peticeni-Novaci. M-am bucurat că la eveniment sunt mulți copii, e o lecție de istorie pe care trebuie să le-o predăm în fiecare zi despre sacrificiul înaintașilor noștri”
Printre oaspeții veniți la inaugurare l-am întâlnit și pe fostul primar al comunei Prisăcani, Județul Iași, Chirilă Constantin.
”Proprietarul terenului, Gheorghe Chiriac, a lucrat în România și fiind parteneri și prieteni, am venit aici și l-am rugat să ne dea din pământul lui proprietate, acest loc pentru Cimitirul Eroilor. Mă bucur că astăzi s-a îndeplinit acest vis, că va fi o sărbătoare românească pe pământ tot românesc că eroii căzuți în acest loc vor avea o liniște de veci prin acest monument”.
Pe teritoriul raionului Călărași au existat două cimitire ale eroilor români, ambele fiind reabilitate.
Potrivit istoricilor, pe teritoriul Basarabiei au existat în jur de 200 de cimitire ale eroilor români ,care au fost distruse premeditat odată cu ocupația sovietică. Mai puțin de 20 dintre acestea au fost reabilitate până acum, majoritatea cu sprijinul României.