FOTO | În ajunul Paștilor oamenii cheltuie și banii pe care nu îi au, pentru masa de sărbătoare

  • 14 Aprilie 2017 14:27
0%
00:00:00
00:00:00

În ajunul Paștilor, locuitorii Chișinăului și cei din suburbii forfotesc prin piețe și magazine și fac cumpărături pentru masa de sărbătoare. Deși spun că prețurile îi cam ustură la buzunar, nu ezită să cheltuiască, totuși, sume considerabile în raport cu salariile și pensiile pe care le au, pentru a sărbători Paștele cu masa plină de bucate. 

În Piața Centrală din Chișinău, dacă intri în horă, trebuie să joci până la capăt. Șirul de cumpărători pare nesfârșit și dacă mergi pe contrasens, adică în direcția opusă fluxului general de oameni, o faci pe cont propriu, pentru că s-ar putea să fii dat jos de pe picioare. Vânzătorii își stropesc zarzavaturile cu apă, ca să pară mai proaspete, și le laudă de zor. Unii le dau sfaturi culinare cumpărătorilor mai nehotărâți, iar alții îi ceartă supărați pe clienții băgăcioși care vor să-și aleagă singuri marfa și nu iau la rând de prin cutiile cu fructe și legume. Cumpărătorii, pe de altă parte, se revoltă că prețurile au crescut ca pe drojdii înainte de sărbători.

„- Pe ce puneți accentul, carne sau legume?

- Și carne, și legume, dar cel mai important e cozonacul și ouăle roșii pe masa de sărbătoare.

- Dar prețurile cum vă par?

- Să vă spun sincer, cam exagerate, mai ales cele la legume: cazi jos! Ce este legat de Paște, noi, ca și toată lumea, dimineața cât mai devreme mergem la sfințit cozonacul, apoi cu familia stăm la masă. Apoi ne întîlnim cu rudele, mergem la părinți, la nași.

- Ce v-ați mai luat?

- Un cârlănaș și ceva deosebit – băutură.

- E scumpă carnea?

- Azi e cu 5 lei mai scump ca ieri. Ieri era 75, azi e 80 de lei.

- Și cât ați dat pe tot cârlanul?

- 350 de lei. Moldovenii nu mai mor de foame. Oricât ar pune prețul, noi oricum găsim bani să luăm pentru sărbători.”

În această forfotă o întâlnesc și pe o bătrână, cu un portofel ros de vreme într-o mână și cu o torbă încă goală, în cealaltă.

„- Iaca, pască vreau să-mi cumpăr. E scumpă, caut mai ieftină, poate oi găsi și mă duc acasă să-mi fac mai departe treburile mele.

- Ce ați făcut până acum din treburi?

- Mi-am pregătit răciturile, vopsim ouăle.

- Dar vă ajunge din pensie să vă cumpărați pentru masa de sărbătoare?

- Am 1400 de lei. Pe unde ajunge, pe unde nu ajunge, noi facem economii în toate celea.

- Cât ați cheltuit pentru Paște?

- Am cheltuit de-amu vreo 1000 de lei.”

Ies din piață cu un kilogram de roșii, unul de dovlecei și unul de ridiche, care în total m-au costat aproape 120 de lei. Peste drum, pe trotuarul accidentat de pe bulevardul Ștefan cel Mare la intersecția cu strada Armenească, a fost amenajat un mic târg de Paște, ale câtorva întreprinderi de panificație. În aerul plin de praf și gaze de eșapament, locuitorii capitalei își aleg cozonacii pentru masa de Paște.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău