FOTO | Expoziție “Preoții militari în Primul Război Mondial. 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial”

  • 27 Octombrie 2016 16:24
FOTO | Expoziție “Preoții militari în Primul Război Mondial. 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial”

O expoziție cu genericul “Preoții militari în Primul Război Mondial. 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial” a fost inaugurată la Centrul de Cultură și Istorie Militară din Chișinău.

Evenimentul, organizat de instituții de pe ambele maluri ale Prutului, a avut loc în contextul marcării la 25 octombrie a Zilei Armatei Române și a unui secol de la intrarea României în Primul Război Mondial.

Expoziția cuprinde o serie de documente, mărturii și fotografii inedite, extrase din Arhivele Militare Române, fondul Inspectoratului Clerului Militar și din colecția Muzeului Militar Național al României, referitoare la activitatea duhovnicilor militari în perioada Primului Război Mondial, în tot spațiul românesc, inclusiv în Basarabia.

În opinia istoricului militar Sergiu Munteanu, în perioada războiului, cei care luptau aveau o legătură specială cu Dumnezeu.

”În Primul Războiu Mondial, oamenii mureau nu cu sutele de mii dar cu milioanele. Îmi povesteau unii supraviețuitori, că stăteau în tranșee și simțeau că de ei nu depinde cât de viteji sunt sau ce capacități de luptă au. Luptau și mureau. Mulți au început să aibă credință în Dumnezeu. Chiar și preoții ajunși în această situație altfel se uitau la religie. La această expoziție pot fi văzute imagini care relevă legăturile între militari și preoți”, a constatat Sergiu Munteanu.

Directorul ICR Chișinău, Valeriu Matei, a amintit de preotul și poetul basarabean Alexei Mateevici.

”Preotul Alexei Mateevici s-a jertfit, alături de soldați și ofițeri, pe fronturile Primului Război Mondial, alinându-le durerea și scriind acolo  marele sale poeme pentru care a rămas în istoria literaturii române. Acolo, pe front, scria versurile poemului ”Deasupra Târgului Bârlad” sau poemului său profetic ”Basarabenilor”, și cred că acolo au apărut germenii celui mai frumos imn dedicat vreodată limbii române”, a mărturisit Valeriu Matei.

Expoziția este deschisă la Centrul de Cultură și Istorie Militară până la 1 decembrie.

Organizatori: Ministerul Apărării al Republicii Moldova,Centrul de Cultură și Istorie Militară, Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu”, Consiliul Județean Argeș, Muzeul Județean Argeș, Primăria municipiului Chișinău.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:6,69 m/s
Mon
6
Tue
6
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău