FOTO | Expoziție „Grigore Vieru – poetul secolului grăbit” dedicată împlinirii a 85 de la nașterea poetului

  • 14 Februarie 2020 11:55
0%
00:00:00
00:00:00

Inaugurarea expoziției cu genericul “Grigore Vieru – poetul secolului grăbit” dedicate împlinirii a 85 de la nașterea poetului, a avut loc la Biblioteca Națională din Chișinău. În cadrul evenimentului elevii liceului “Mircea Eliade” au prezentat un recital musical-poetic, dedicat poetului basarabean. La manifestare au luat parte scriitori, soția și fiul poetului – Raisa și Călin Vieru, cititori ai bibliotecii.

În cadrul manifestării  prilejuite de aniversarea poetului, elevii liceului “Mircea Eliade”, alături de poetul Iulian Filip, interpreții Ilie Văluță și Veronica Văluță-Bantaș, alți oaspeți, i-au adus un elogiu poetului, ce a rămas un simbol al românismului, al dragostei de limbă, neam și de tot ce e mai sfânt, un prieten de încredere al copiilor.

Poetul Iulian Filip remarca devotamentul poetului față de misiunea sa civică și ne recomandă să-I deschidem cărțile cât mai des:

“Grigore Vieru era omul de cuvânt. Dacă a scăpat un angajament că vine într-un sătuc, uitat de lume poate că, își călca peste toate ceasornicele și toate prizele de timp și își onora acest angajament. Nu mai era de găsit locului, o ținea tot timpul la drum. Poate că Mihai Cimpoi și Nicolae Dabija mai aleargă în felul acesta ca Grigore Vieru.

Cel mai important lucru e opera, care în sfârșit ne e la îndemână. Chiar s-o citim, nu numai la 14 februarie și nu numai la niște ghionturi calendarice anume. Atunci când avem o dispoziție, să găsim paginile, unde Grigore Vieru comunică cu noi”, a spus poetul Iulian Filip.

În cadrul evenimentului a fost lansată o expoziție ce conține circa 180 de documente – volume cu operele poetului traduse în diferite limbi, poze și discuri, alte documente, a menționat șefa serviciul de marcheting și comunicare socioculturală a Bibliotecii Naționale, Rodica Băleanu:

“Avem primele plachete de poezii pentru copii ale lui Grigore Vieru, “Alarma”, “Muzicuțe”, “La fereastra cu minuni”, în original. Mai avem expuse aici pe standuri Mirajul copilăriei, prima monografie a tânărului critic, despre opera lui Grigore Vieru. Propunem atenției vizitatorului nostrum, prima cărțulie micuță, “Soarele mic”, cu povestioare. Opera lui Grigore Vieru, tradusă în alte limbi – a popoarelor din componența fostului imperiu sovietic, germană, engleză. Puțini știu că poetul  a mai făcut și traduceri – din Ciucovsckii, Agnesa Bartoc, alți autori care au scris pentru copii.

Din colecții particulare am adunat și am expus aici discuri de vinil, cu cântece pe versurile lui Grigore Vieru, traduse în limba rusă și engleză, interpretate de Anasatsia lazariuc și Ion Suruceanu”, a menționat  Rodica Băleanu.

Opera lui Vieru rămâne veșnic actuală și îndrăgită de copii și tineri, consideră adolescenții prezenți la eveniment:

O adolescentă – “Vieru este foarte important pentru viitorii cetățeni. Prin poeziile sale el arată frumosul, ne arată emoțiile cu care trebuie să trăim această viață frumoasă, unică”.

Un adolescent – “Grigore Vieru a fost un foarte mare poet, scriitor, a scris multe poezii pentru copii – practic a făcut copilăria copiilor de astăzi, dar și a altor generații. Am învățat foarte multe versuri de Grigore Vieru, pe care le țin minte până azi. Trebuie să ne amintim de Grigore Vieru, moartea lui a fost tragică, el a fost un patriot al neamului”.

În cadrul expoziției au fost expuse și piese din colecția Arhivei Naționale, a menționat Ion Golovatâi, directorul adjunct al Arhivei, prezent la eveniment.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
-2,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău