FOTO | La Chișinău s-a deschis expoziția „Fabricat în Moldova” cea de-a XX-a ediție

  • 01 Februarie 2023 14:42
FOTO | La Chișinău s-a deschis expoziția „Fabricat în Moldova” cea de-a XX-a ediție

Expoziția „Fabricat în Moldova” cea de-a XX-a ediție, s-a deschis astăzi, 1 februarie, la centrul Moldexpo din Chișinău. Evenimentul promovează producătorii autohtoni, atât în R. Moldova, cât și pe piețele europene, scrie Radio Chișinău.

Cu această ocazie sunt organizate conferințe internaționale tematice pentru dezvoltarea mai multor ramuri economice, precum vinicultura, industria textilă, artizanatul. La expoziție participă delegații din România, Italia, Spania, Belgia, Polonia.

Cea mai mare investiție în economia națională este susținerea producătorului autohton, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul ceremoniei de deschidere a expoziției naționale „Fabricat în Moldova”. Șefa Guvernului a menționat politicile de susținere și promovarea a antreprenoriatului local prin compensarea resurselor energetice folosite în producție, reorientarea produselor moldovenești pe alte piețe, precum exportul de mere în România, India, Egipt:

„Avem o reorientare foarte activă pentru producătorii de mere. Chiar la ultima ședință CCI am discutat despre această reorientare, avem de câteva ori mai mare exportul de mere mai mare în România. Și mulțumim Guvernului României pentru susținere în asemenea vremuri complicate”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Evenimentul pune accent pe competitivitatea producției autohtone și promovarea acesteia în Uniunea Europeană, a subliniat președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea:

 „Vrem să arătăm că cei care investesc în țara noastră oferă locuri de muncă, oferă exporturi, dar și posibilitatea de a investi în țara noastră că se poate de făcut, că se poate de făcut business la noi în țară. Pe parcursul acestor cinci zile de expoziție vom avea și un program de afaceri foarte încărcat. Chiar astăzi vom avea forumul de afaceri moldo-român la care participă peste 70 de companii din cinci județe din România și circa 100 de companii din Rep. Moldova”, a subliniat președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea.

Reprezentantul Camerei de Comerț și Industrie din România, Aurelian Gogulescu, a spus că parteneriatul României cu Rep. Moldova urmărește dimensiunea europeană, având la bază politicile de integrarea a Rep. Moldova în Uniunea Europeană:

 „Ca și acțiuni concrete pentru colaborarea noastră viitoare, vă propunem extinderea manifestărilor naționale „Fabricat în Moldova”, dar și organizarea de forumuri de afaceri și evenimente de business în cât mai multe evenimente din România, așa de altfel cum se întâmplă și s-a întâmplat în localități precum Baia Mare, Botoșani, Botoșani, Iași, Ploiești, Suceava, Timișoara sau Vaslui”, a spus Aurelian Gogulescu.

Uniunea Europeană rămâne principalul partener comercial al Rep. Moldova, unde sunt îndreptate majoritatea exporturilor moldovenești, a subliniat și cu această ocazie ambasadorul european la Chișinău, Janis Mazeiks:

„În ciuda acestor ani foarte dificili prin care a trecut țara, în ciuda crizei economice la care ați trebuit să faceți față, în pofida războiului din Ucraina, producătorii autohtoni rămân puternici. Ca reprezentant al Uniunii Europene vă transmitem că suntem cu voi. Uniunea a oferit posibilități adiționale pentru producătorii autohtoni, pentru agricultori ca să exporte pe piețele europene, pentru transportarea mărfurilor din și spre Moldova, prin liberalizarea pieței noastre. Noi UE, suntem cea mai mare piață exportatoare pentru producătorii autohtoni, peste 60% din produsele moldovenești sunt livrate pe piețele europene. 80 % din investitorii străini în Moldova sunt cetățeni ai Uniunii Europene”, spune  Janis Mazeiks.

Expoziția „Fabrica în Moldova” va fi deschisă pentru public până pe 5 februarie.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău