FOTO | Expoziția „Drepți între popoare” a fost vernisată la Centrul evreiesc „Kedem” din Chișinău

  • 26 Aprilie 2017 18:02
0%
00:00:00
00:00:00

Expoziția „Drepți între popoare”, care evocă personalități din România ce au contribuit la salvarea evreilor în perioada nazistă a fost vernisată miercuri, 26 aprilie, la Centrul cultural evreiesc „Kedem”. Expoziția, organizată de Ambasada României la Chișinău, a fost oferită pentru folosință îndelungată Centrului „Kedem”. 

Expoziția „Drepți între popoare” va fi deschisă pentru o perioadă îndelungată la Centrul evreiesc „Kedem” din Chișinău, după ce a fost prezentată în mai multe localități din Republica Moldova. Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a declarat că istoria celor care s-au implicat în salvarea evreilor merită cunoscută.

„Holocaustul este o pagină neagră din istoria României și implicit a Basarabiei. Expoziția spune povești interesante ale unor oameni, în esență, simpli, care au avut curajul, în pofida vremurilor tulburi în care au trăit să nu execute ordine. Punându-și propria viață în pericol, au salvat alți oameni”, a precizat Daniel Ioniță.

La vernisarea expoziției, a participat și actrița Maia Morgenstern, directorul Teatrului Evreiesc de Stat din București, care se află la Chișinău cu un turneu de șase spectacole, inclusiv în limba idiș.

„Știu că sunt multe eveniment cu care suntem în permanență bombardați, dar, pentru dumneavoastră: cei tineri și cei foarte tineri, dar și pentru noi, cei care știm mai puțin sau cei care vrem să uităm, ne confruntăm și cu acest fenomen: nu mai vrem să auzim de asta, cred că e o greșeală. Și această expoziție aduce în prim-plan, în ochii noștri, în fața conștiinței noastre ce s-a întâmplat. Și faptul că sunt exemple de urmat, fapte de urmat, sunt oameni ce rămân oameni, adevărații eroi ce salvează suflete”, a declarat Maia Morgenstern.

Directoarea Centrului „Kedem” din Chișinău, Stella Harmelina, a evocat istoria tristă a familiei sale care a avut de suferit în perioada nazistă.

„În Talmud este scris că atunci când salvezi o viață, salvezi o națiunea întreagă. Familia mamei este din București, este o familie numeroasă și doar unii dintre ei au avut norocul să trăiască. Însă, familia soțului meu, care era din Varșovia a fost omorâtă chiar sub ochii tatălui soțului meu. La mine acasă se vorbea doar în română și idiș, pentru că părinții mei, fiind copii, au învățat în școli românești, și până în anul 40 au știut doar aceste două limbi, care au fost și cele mai importante din familia noastră”, a mărturisit Stella Harmelina.

Titlul de „Drepți între popoare” este acordat ne-evreilor care și-au riscat viața și bunăstarea pentru a salva evrei prigoniți de la moarte. În prezent, sunt peste 26 000 de mii de persoane care dețin acest titlu, dintre care 60 sunt români.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
0,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
8
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău