FOTO | Expoziția de icoane pictate pe cutii de muniție, inaugurată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei pentru a comemora doi ani de război în Ucraina

  • 22 Februarie 17:35
FOTO | Expoziția de icoane pictate pe cutii de muniție, inaugurată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei pentru a comemora doi ani de război în Ucraina

Expoziția „Icoane pictate pe cutii de muniție”, semnată de artiștii ucraineni Olexander Klymenko și Sonia Atlantova, a fost inaugurată astăzi la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, pentru a comemora doi ani de la declanșarea războiului rus de agresiune în Ucraina. Galeria cuprinde 25 de opere inedite, icoane pictate pe lăzile de armament folosite în războiul rus din Ucraina, transmite Radio Chișinău.

Icoane pictate pe lăzile de muniție folosite în atacurile din Bahmut, Ucraina, combină două aspecte paradoxale: icoana care reprezintă viața și lăzile de muniție ce semnifică moartea, distrugerea umanității.

Proiectul a început în  2014 , după ce a fost declanșat războiului hibrid din Crimeea, a spus artistul Olexander Klymenko.

„Vreau să spun că aceste icoane, aceste lăzi, sunt de pe front. Sunt martorii acestui război și într-o liniște aproape mortală mărturisesc în continuu ce se întâmplă și acum în Estul Ucrainei, despre coșmarul în care trăiește acum toată Ucraina și Europa. NU uitați că Ucraina și țara voastră au fost mereu teritorii pe care au trecut cotropitorii și de fiecare dată ei omorau, furau și violau tot ce le ieșea în cale. Acum consider că sarcina noastră comună este să oprim hoardă să nu revină în Europa”, a declarat Olexander Klymenko.

Războiul lasă traume de neimaginat în memoria colectivă, cu multe tragedii și pierderi de nerecuperat. Icoana pictată pe cutii de muniții, a declarat ambasadorul Ucrainei în Rep. Moldova Marko Șevchenko.

„Icoana pictată pe cutii de muniții, pe cutii de război reprezintă un mesaj multiplicat: în perioada de război distanța dintre viață și moarte este una foarte mică, moartea se va transforma întotdeauna în viața veșnică. Cutiile de muniție la care a ajuns moartea, care să fie trimisă inamicilor, se transformă în semne sfinte – icoana, care simbolizează  viața veșnică, rugăciunea și pacea”, a spus Marko Șevchenko.

Expoziția este itinerantă, până în prezent a fost expusă în 20 de țări, a remarcat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

„De doi ani asistăm la acest măcel care are loc în Ucraina. De doi ani unii spun că a început al treilea război mondial, dar eu cred, de fapt, că e continuarea celui de-Al Doilea Război Mondial care nu a fost dus la capăt și cei cu adevărat vinovați nu au fost cel puțin condamnați din punct de vedere al istoriei”, a subliniat Sergiu Prodan.

Expoziția „Icoane pictate pe cutii de muniție" este deschisă până pe 10 martie, la Muzeul de Istorie. Expoziția este organizată de Institutul Polonez din București în parteneriat cu Ambasada Republicii Polone la Chișinău și cu sprijinul Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:88 %
Vint:1,54 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
9
Tue
5
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău