FOTO | Evenimente artistice, culturale și științifice dedicate Limbii Române sunt organizate ,astăzi, în R. Moldova

  • 31 August 2022 13:48
FOTO | Evenimente artistice, culturale și științifice dedicate Limbii Române sunt organizate ,astăzi, în R. Moldova

Mai multe evenimente artistice, culturale și științifice sunt organizate astăzi în R. Moldova, dedicate Sărbătorii Naționale Limba Noastră cea Română. Manifestările au început cu depuneri de flori la monumentul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt și pe Aleea Clasicilor din Chișinău, locurile de unde au pornit mișcările naționale.

Un program muzical-poetic ,,Odă Limbii Române”  a fost organizat de Uniunea Scriitorilor pe Aleea Clasicilor Literaturii Române, în preajma bustului poetului Mihai Eminescu.

Președintele Uniunii Scriitorilor Teodor Chiriac a declarat că prin limba română ne demonstrăm nouă înșine, că existam și că aparținem geografic, istoric, spiritual poporului român: 

 „Limba română, limba în care ne naștem, în care gândim, în care iubim, limba în care visăm și în care făurim este pentru noi la fel de importantă precum lumina pentru ochi, aerul pentru plamani si sangele pentru inima. Vorbind și scriind în limba română, frumos și corect, noi demonstrăm lumii, dar în primul rând ne demonstrăm nouă înșine, că existam și că aparținem geografic, istoric, spiritual, unui spațiu sacru, spațiul neamului românesc. Cu ea, prin ea comunicăm peste vremuri cu strămoșii, cu stelele, cu Dumnezeu”, a declarat președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova Teo Chiriac.

Pentru  românii din Basarabia, Ziua Limbii Române reprezentă un caz aparte în istorie, pentru că pentru noi limba româna nu este doar un mijloc de comunicare, este un simbol al identității noastre, a subliniat scriitorul Arcadie Suceveanu:

„Sub flamura acestui simbol am luptat in anii frumosi, de entuziasm nemaipomnit in anii 88, 89, 90. Muti dintre dvs., sunt sigur, revad in fata ochilor acele râulete de oameni care curgeau din toate colturile Moldovei, in PMAN, la Marea Adunare Nationala, unde s-a proclamat legiferarea limbii romane drept limba de stat, alfabetul latin si celelalte valori ale noastre naționale”,

Votarea limbii și a alfabetului s-a produs în sistemul vechi, sovietic și a fost un eveniment major pentru epoca aceea, a apreciat scriitorul Vladimir Beșleagă: 

 „Nimeni încă nu știa că Uniunea Sovietică se va destrăma și toată lumea s-a mobilizat și-a obținut în sistemul sovietic, unde limba română era la bucătarie. Dar s-au schimbat lucrurile, s-a schimbat situația. Uniunea Sovietică s-a destrămat și aceasta lege despre limba si despre alfabet, trebuia sa fie modificata, actualizata, perfectionata. Dar s-au rânduit diferite partide si diferite guvernari care n-au făcut nimic nici până astăzi. În Constituție stă scris limba moldovenească. Asta-i cea mai mare rușine! susține fostul membru al Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Beșleagă.

Scriitorii și participanții la eveniment au adus un omagiu fruntașilor mișcării naționale, care nu mai sunt printre noi: Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Nicolae Dabija, Leonida Lari, Ion Vatamanu și alții care au luptat pentru limba română și alfabetul latin.

„Câți au venit străini pe aici,

Prin veacuri ce au asfințit

Ei n-au ochit numai pământuri,

Ci și în graiul nostru au ochit.

De accea în veacuri zbuciumate

Căci soarta nu ne-a răsfățat,

Strămoșii apărându-și glia

Și graiul ni l-au apărat.

Au poți să uiți pe-o clipă graiul

Cum ai uita niște-amintiri

Fără de grai ca fără casă,

Cum să trăiești, ce să respiri?

Să-ți fie atât e drag cuvântul

Încât aatunci când îl rostești

Să știi că însăși D-zeu te ascultă

Ce și cum vorbești”.

[gallery ids="198487,198485"]
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău