FOTO | Cum arată un miliard de dolari. Expoziție de artă inspirată din furtul secolului

  • 17 Februarie 2017 13:02
0%
00:00:00
00:00:00

O expoziție de artă contemporană inspirată din furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova a fost deschisă pentru public la Biblioteca Municipală ”Bogdan Petriceicu Hașdeu” din capitală.

Este vorba despre o instalație numită  ”La datorie”, a artistului plastic Ștefan Eșanu, care s-a gândit să ilustreze cum ar arăta în realitate această sumă enormă, dar și să afle cum înțeleg oamenii noțiunea de ”datorie”.  

Instalația artistică este compusă din două elemente, unul care cuprinde zece baloturi de hârtie tăiată în forma unor bancnote de 100 de dolari și altul ce include peste 30 de interviuri la tema datoriei. Vizitatorii care au participat la deschiderea expoziției au putut vedea cât mai exact ce înseamnă un miliard de dolari și s-au fotografiat lângă cele 10 pachetele uriașe de ”bani”. Intenția autorului este, însă, nu doar de a vizualiza vestitul miliard, dar și de a deschide o discuție despre ce înseamnă o datorie, atât una financiară, pe care o are acum populația Republicii Moldova odată cu transformarea împrumuturilor acordate de Banca Națională celor trei bănci falimentare, cât și una morală.

”Nu cred că cineva a putut să-și imagineze până acum ce înseamnă un miliard. Îl vedem în volum și putem să ne dăm seama cât e de enorm și cât e de mare suma dată, spune un vizitator.

Mi se pare o metaforă foarte bună referitoare la evenimentele actuale din Republica Moldova, este de părere o altă vizitatoare~.

Datoria, în viziunea mea, este de două tipuri: una financiară și una morală. Noi ne naștem cu cea morală, e datoria pe care o avem față de părinți, față de prietenii noștri, de toți cei care contribuie la dezvoltarea noastră. Din păcate, după furtul din sistemul bancar, ne-am mai pomenit cu o datorie, cea de a întoarce un miliard statului, conchide un tânăr.

Artistul Ștefan Eșanu spune că a decis să realizeze această expoziție pentru a arăta legătura între cele două tipuri de datorie, dar și din curiozitatea de a materializa noțiunea de ”un miliard de dolari”.

”Expoziția este un mesaj, o atitudine, este și o emoție despre căutările și trăirile mele în sensul unei datorii, ce înseamnă o datorie financiară, ce înseamnă o datorie față de țară. Dar, probabil, unii cetățeni abuzează de sentimentele noastre. Și acesta tot este un mesaj al acestei expoziții”, a declarat Ștefan Eșanu.

Organizatorii expoziției au mai spus că așteaptă propuneri referitor la utilizarea ulterioară a hârtiei cheltuite pentru instalație. Expoziția va fi deschisă până la 28 februarie la Biblioteca municipală ”Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău