FOTO | Criza „gunoiului” ar putea afecta grav sănătatea cetățenilor
-
05 Iunie 2017 14:29
Peste două mii de tone de gunoi menajer s-au adunat în Chișinău în ultimele trei zile, după ce locuitorii din comuna Bubuieci au blocat accesul autospecialelor spre groapa de gunoi din localitate. Autoritățile municipale nu au deocamdată o soluție și nici nu știu când va fi reluată evacuarea deșeurilor. Între timp, medicii bat alarma și afirmă că ar putea izbucni mai multe boli infecțioase.
De aproape patru zile gunoiul menajer din Capitală nu a fost evacuat. Tomberoanele sunt arhipline, la fel și platourile din jurul lor, iar autoritățile municipale nu au găsit deocamdată o soluție. Gunoiul rămâne în curți, pentru că locuitorii din Bubuieci protestează de acum patru zile și nu permit accesul camioanelor spre groapa de gunoi din localitate. Reprezentanții municipalității spun că va fi nevoie de aproape o săptămână pentru a evacua deșeurile și a curăța orașul.
„Avem peste două mii de tone de gunoi menajer acumulat în jurul platoului. Ca cel puțin că să putem ajungem la lăzi avem nevoie de ajutor la fiecare platou, să facă loc să putem lua lăzile. Ne-ar trebui o săptămână. Asta dacă va fi totul bine. După evacuare este nevoie de spălat locul, de făcut dezinfecție”, a declarat șeful Direcției locativ-comunale a Primăriei Chișinău, Petru Gontea.
Viceprimarul Nistor Grozavu a declarat că nu există gunoiști autorizate în raza municipiului Chișinău unde ar putea fi depozitate toate deșeurile din oraș.
„Au fost studiate toate poligoanele din zonele apropiate de Chișinău. Nu am găsit un loc unde am putea depozita cel puțin o zi sau jumătate de zi, pentru că au o capacitate foarte mică. Dacă venim cu gunoiul de aici adunat în jumătate de zi, atunci ei rămân fără loc de depozitare a gunoiului”, a declarat Nistor Grozavu.
Locuitorii din Bubuieci au ieșit și astăzi să protesteze. Primarul comunei Bubuieci, Ion Șaranuț a declarat că autoritățile municipale și cele centrale nu au ajuns la un numitor comun cu protestatarii.
„Oamenii nu mai au încredere și a apărut inițiativa de a bloca din nou drumul spre gunoiște. Locuitorii doresc să fie gunoiștea închisă că e în apropiere de localitate și deranjează tare. Să lichideze mirosul acest neplăcut, să conserve gunoiștea și să o redeschidă pe cea de la Țânțăreni”, a precizat Ion Șaranuț.
În timp ce autoritățile și protestatarii încearcă să ajungă la o înțelegere, ecologiștii vorbesc și despre o catastrofă ecologică, iar medicii atenționează despre pericolul bolilor infecțioase.
„Situația este nefavorabilă și prezintă un risc pentru sănătatea populației. Unde sunt deșeuri și temperaturi înalte apar și se înmulțesc rozătoarele și insectele, ceea ce duce la răspândirea bolilor infecțioase, în primul rând a celor diareice acute”, a constatat șefa Secției Sănătatea Mediului de la Centrul municipal de Sănătate Publică, Liubovi Goncear.
Duminică, 4 iunie, Guvernul s-a întrunit în ședință pentru a discuta problema deșeurilor din Capitală. Premierul Pavel Filip a dispus crearea unui grup de lucru care să analizeze situația creată și să vină cu propuneri raționale de soluționare a problemei.
În luna martie curent, autoritățile municipale le-au promis localnicilor că în termen de 45 de zile va fi găsit un alt loc pentru evacuarea deșeurilor, însă nu au reușit să găsească o soluție.
Groapa de gunoi de la Bubuieci a fost deschisă provizoriu în 2011, după ce locuitorii de la Țânțăreni au protestat față de aducerea deșeurilor la gunoiștea situată în apropiere de localitate. Potrivit municipalității, soluția ar fi trecerea terenului de la Țânțăreni în proprietatea statului, astfel încât Primăria Chișinău să poată construi acolo o fabrică de sortare și reciclare a deșeurilor.