FOTO | Congresul Mondial al Eminescologilor se desfășoară la Chișinău

  • 04 Septembrie 2017 09:45
0%
00:00:00
00:00:00

Congresul Mondial al Eminescologilor se desfășoară astăzi și mâine la Chișinău. La cea de-a șasea ediție a evenimentului participă eminescologi din Republica Moldova, România, Italia, Austria, Bulgaria, Turcia, Ucraina, China și Chile.

Cercetători, poeți și scriitori, oameni de cultură s-au adunat și în acest an la Chișinău, la Congresul Mondial al Eminescologilor, pentru a promova opera lui Mihai Eminescu în toată lumea. Academicianul și eminescologul Mihai Cimpoi apreciază că Mihai Eminescu rămâne călăuza spirituală și „Biblia lucrătoare a tuturor românilor”.  Opera eminesciană este, în mod indiscutabil, actuală și se referă inclusiv la probleme cu care ne confruntăm astăzi: ale justiției, învățământului, ale românilor din afara țării, consideră academicianul Mihai Cimpoi.

„Publicistica lui Eminescu a fost mai puțin studiată, a fost considerată inferioară poeziei sale, de aceea nu s-a prea editat. Avem doar câteva ediții integrale a publicisticii lui Eminescu. Publicistica eminesciană este de o actualitate absolut indiscutabilă. El ne vorbește despre ideea europeană, despre unitatea culturii universale, despre conceptul european, termen frecvent în epocă, termen care desemnează exact ce este UE astăzi, a declarat Mihai Cimpoi.

În opinia academicianul Eugen Simion, Mihai Eminescu era omul cel mai cult în epoca lui.

„Ce este pentru mine curios că nu știa doar literatură și filosofie. Citise pe  Tocqueville citise pe toți marii sociologi și filosofi politici. Era un foarte informat și un om foarte lucid. Era un conservator, dar conservator nu înseamnă să fii un om ruginit, nu înseamnă să fii un reacționar. Conservatorismul este o doctrină foarte puternică în secolul al XIX-lea”, a spus Eugen Simion.

La dezbaterile de la congresul eminescologilor mai participă rectorul Universității din Cluj Ioan-Aurel Pop, academicianul Victor Crăciun, scriitori, profesori, printre care Vladimir Beșleagă, Theodor Codreanu, Adrian Dinu Racheru, care au pus în discuție  teme precum Basarabia Eminesciană, publicistica lui Eminescu azi, probleme ale românilor de pretutindeni în publicistica lui Eminescu, ideea europeană în opera lui Eminescu și receptarea operei lui Eminescu în Europa.

În cadrul evenimentului vor fi lansate mai multe dicționare și volume dedicate operei eminesciene, inclusiv „Dicționarul general al literaturii române” de Eugen Simion, „Dicționarul enciclopedic Mihai Eminescu” de Mihai Cimpoi și „Volumul omagial Mihai Cimpoi -75”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău