FOTO | Comisarul ONU Filippo Grandi, la Palanca: „Cea mai stringentă nevoie este de a ajuta Guvernul de la Chișinău să organizeze acest enorm influx de oameni. Este foarte mult de lucru din punct de vedere umanitar și instituțional”

  • 04 Martie 2022 18:22
FOTO | Comisarul ONU Filippo Grandi, la Palanca: „Cea mai stringentă nevoie este de a ajuta Guvernul de la Chișinău să organizeze acest enorm influx de oameni. Este foarte mult de lucru din punct de vedere umanitar și instituțional”

Peste un milion de ucraineni și-au părăsit până acum țara din cauza războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina. Moldova este unul dintre statele care se confruntă cu cel mai mare flux de persoane, a spus Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Filippo Grandi, care a venit astăzi în Republica Moldova.

Oficialul ONU a fost astăzi la Palanca, cel mai aglomerat punct de trecere a frontierei moldo-ucrainene. Într-o declarație pentru Associated Press și Radio Chișinău, Filippo Grandi a vorbit despre cele mai stringente nevoi pe termen scurt:

„Refugiații mi-au spus că este o coadă de 20 de kilometri formată din mașini care încearcă să intre în Rep. Moldova. Așa că prima și cea mai stringentă nevoie este de a ajuta Guvernul de la Chișinău să  organizeze acest enorm influx de oameni. Autoritățile fac tot ce le stă în puteri. Ele spun că au nevoie de mai mult ajutor internațional, și oferit cât mai rapid. Au nevoie de adăposturi, provizii, echipamente medicale. Vom avea nevoie de asemenea și de bani lichizi ca să le dăm oamenii asta pentru că mulți rămân aici dar mulți își continuă drumul spre alte țări”.

Pe termen lung, însă, este nevoie de susținere atât din punct de vedere umanitar cât și instituțional, a explicat comisarul ONU, Filippo Grandi:

„Cel mai important lucru pentru a acest influx de oameni este cu adevărat să ajutăm toate aceste guverne (care găzduiesc refugiați n.r.), dar în special Rep. Moldova pentru că este un stat mic și foarte fragil, să-și construiască capacitatea de a primi toți acești oameni, capacitatea în sistemul de educație pentru că acești copii vor trebui să meargă la școală, capacitatea sistemului de sănătate- pentru că vor trebui să fie tratați dacă se îmbolnăvesc. Este foarte mult de lucru din punct de vedere umanitar cât și instituțional”.

Înainte de a se deplasa la Palanca, Comisarul ONU Filippo Grandi a avut întrevederi cu președinta Maia Sandu și premierul Natalia Gavriliță.

Menționăm că aceasta este prima vizită în R.Moldova a unui înalt comisar al ONU pentru refugiați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:5,14 m/s
Tue
11
Wed
11
Thu
13
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău