FOTO | Comemorarea soldaților români, la cimitirul militar de la Vărzărești

  • 26 Octombrie 2017 17:33
FOTO | Comemorarea soldaților români, la cimitirul militar de la Vărzărești

O acțiune de comemorare a soldaților români căzuți în război a avut loc joi, 26 octombrie, la Cimitirul Eroilor Români de la Vărzărești, raionul Nisporeni, unde sunt înmormântați 178 de ostași români care și-au pierdut viața în cel de-al Doilea Război Mondial.

Ceremonia se încadrează în șirul de evenimente organizate de Ambasada României în Republica Moldova, cu ocazia Zilei Armatei Române. 

Cimitirul Eroilor Români, situat pe Dealul Morilor, așa cum îi spun localnicii, are o istorie tumultuoasă, care începe în 1941, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Atunci, în urma unei lupte, sătenii au găsit și au înhumat corpurile neînsuflețite ale 178 de soldați români, povestește primarul de la Vărzărești, Constantin Ungureanu.

„Cetățenii din comuna Vărzărești au contribuit la ceea ca să ridice osemintele, cadavrele de pe câmpul de luptă și au identificat așa loc frumos, așa loc sfânt, aici sus, pe deal, la hotar de sat, unde cu grijă i-au înhumat.”

În perioada sovietică, acest cimitir a fost distrus, ca abia în 2010 să fie restaurat la nivelul exigențelor unui cimitir de onoare. Unul dintre localnicii care a avut inițiativa refacerii cimitirului, vice-președintele Asociației Culturale ”Ginta Latină”, Vasile Robu, își amintește că primele lucrări s-au făcut încă în anii 90.

- Eram copil mic când veneam pe aici. Știam că pe acest loc este un cimitir, dar după ce au venit rușii, l-au distrus. Prima dată am împrejmuit locul cu o plasă, pe care ne-au furat-o. Apoi din nou am împrejmuit-o, am făcut și morminte atunci.

- Cum era aici?

- Aici era ca o pășune. Se mai observa ceva, dar totuși era ca o pășune.

În cadrul ceremoniei de comemorare, la fiecare mormânt a fost aprinsă câte o lumânare și a fost ținută o slujbă de pomenire de un sobor de preoți. La eveniment a participat și un grup de copii de la școala din Vărzărești.

„Nimeni nu-și aducea aminte de ei, însă acum dacă a fost construit cimitirul, sunt știuți, sunt pomeniți, că ei au luptat pentru neamul nostru.”

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, le-a mulțumit localnicilor și autorităților din Vărzărești și Nisporeni pentru faptul că îngrijesc de mormintele eroilor români, căzuți în lupte.

„Aș dori să folosesc acest prilej pentru a le mulțumi că au grijă de eroii noștri și spun eroii noștri pentru că sunt ai noștri, ai tuturor. Sărbătorim împreună cu două instituții ale statului, armata și biserica, care prin definiție sunt păstrătoare ale tradiției. Fără ca să cunoaștem aceste tradiții și fără ca să le ducem mai departe, nu cred că vom putea avea un viitor.”

Miercuri Ziua Armatei Române a fost marcată și la Chișinău în cadrul mai multor evenimente organizate de Ambasada României în Republica Moldova. Au fost depuse flori Complexul Memorial „Cimitirul Eroilor Români” din Capitală și a fost organizată o masă de pomenire.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău