FOTO | Depuneri de flori la Complexul Memorial „Cimitirul Eroilor Români” din Chișinău
-
25 Octombrie 2017 13:27
Ziua Armatei Române este marcată la Chișinău în cadrul mai multor evenimente organizate de Ambasada României în Republica Moldova. Miercuri, 25 octombrie, au fost depuse flori la Complexul Memorial „Cimitirul Eroilor Români” din Chișinău și a fost organizată o masă de pomenire.
Evenimentele dedicate Armatei Române au început acum două zile, cu o conferință științifică dedicată istoriei militare și contribuției ostașilor români la înfăptuirea Marii Uniri din 1918. Astăzi, Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, însoțit de atașați militari români și un sobor de preoți de la Mitropolia Basarabiei, conduși de Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, Înaltpreasfințitul Petru, a participat la o ceremonie de comemorare a ostașilor români, la Complexul Memorial „Cimitirul Eroilor Români” din Chișinău. Soldații care au căzut pe câmpul de luptă sunt eroi și este datoria noastră să le păstrăm memoria, a declarat Ambasadorul Daniel Ioniță.
„Astăzi este o zi frumoasă, pentru că este Ziua Armatei Române și trebuie să ne aducem aminte de tot ce a făcut Armata Română pentru devenirea statului român. Și, poate e și o coincidență fericită, zilele trecute am sărbătorit 100 de ani de la lupta de la Mărășești. A fost o luptă din Primul Război Mondial care a schimbat cursul istoriei. La sfârșitul Primului Mare Război, ne aducem aminte că România s-a regăsit în hotarele sale istorice. La anul vom sărbători cu toții Centenarul Marii Uniri.”
La eveniment a participat și ministrul adjunct al Apărării de la Chișinău, Gheorghe Galbură.
„Această zi, când poporul român celebrează Ziua Armatei Române, e de datoria noastră să venim aici și să prezentăm onoruri militare celor căzuți pe câmpul de luptă la Cimitirul Eroilor Români din Chișinău, locul unde își duc somnul pe veci peste 1020 de ostași români căzuți în luptele crâncene din Primul și al Doilea Război Mondial. Ne închinăm și depunem flori în memoria curajului și sacrificiului lor.”
Unul dintre veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, Petru Ciobanu, originar din Edineț, a povestit cum a luptat în Armata Română, fiind elev al școlii militare din Sibiu.
„În august 1944, la 23 august, când Regele Mihai a dat decret să se unească cu aliații și am întors armele. Cu toată școala am plecat pe front. Luptă crâncenă s-a dat între ai noștri și unguri, și nemți. Pe Câmpia Turzii, acolo am pierdut câțiva de-ai noștri.”
Mâine va avea loc o acțiune de comemorare la Cimitirul eroilor Români de la Vărzărești, raionul Nisporeni, unde sunt înmormântați 178 de ostași români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial.