FOTO | Cea mai veche instituție muzeală publică din Rep. Moldova a împlinit 135 ani de activitate
-
26 Octombrie 2024 13:32
Mai multe evenimente dedicate au fost organizate celor 135 de ani ai Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală (MNEIN) la Chișinău, inclusiv un târg al meșterilor populari în curtea muzeului, dar și o expoziție de fotografie „Generații de muzeografi-fotografi în serviciul societății. Omagiu Muzeului la 135 de ani”.
„Fotografiile expuse nu sunt doar mărturii istorice, ci și instrumente esențiale în procesul de educare și sensibilizare a publicului larg privind valoarea patrimoniului național”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.
Participant în cadrul unei ședințe festive de omagiere a Muzeului, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a spus că instituția este un loc emblematic pentru oraș și țară, datorită istoriei sale, istoriei clădirii în care se află, dar și a numeroaselor exponate și expoziții permanente, oferite publicului.
Cu ocazia aniversării, directoarea ICR la Chișinău, Monica Babuc a evidențiat meritele și contribuția instituție în salvgardarea, conservarea și promovarea valorilor și tradițiilor populare românești autentice.
Monica Babuc a subliniat rolul cercetătorilor MNEIN la elaborarea dosarelor comune ale Republicii Moldova si României pentru includerea în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO a patru elemente distincte: „Colindatul în ceată de bărbați”, „Scoarța românească”, „Mărțișorul” și „Cămașa cu altiță” sau „IA”.
Vizitatorii au putut admira o expoziția de costume tradiționale „Acasă, la origini”, create de comunitatea „Șezătoarea Basarabiei”, care recuperează tradiția autenticității și originalității costumului popular al românilor din Rep. Moldova. „Șezătoarea Basarabiei” a adus felicitări Muzeului, care în timp, a devenit „casă”, inclusiv după mai multe șezători organizate în incinta instituției de creare a propriei ii tradiționale.
Istoria Muzeului începe în anul 1889, când Zemstva Basarabiei a organizat Expoziția Agricolă și Industrială, care a și stat la baza fondării instituției muzeale.
Fondat ca Muzeu Agricol, MNEIN, pe parcursul existenței sale, și-a lărgit treptat domeniul de activitate, creând colecții ce reflectă istoria naturală, natura contemporană, evoluția societății umane și cultura tradițională de pe teritoriul Basarabiei, iar mai târziu al Rep. Moldova.
În prezent, deține un patrimoniu de circa 200 mii de piese. A creat numeroase expoziții care au pus în valoare lumea animală și vegetală, bogățiile naturale ale ținutului, au reflectat îndeletnicirile populației. Piese din colecțiile muzeului au fost prezentate la diferite expoziții organizate în multe țări din Europa, Asia, America și Africa.