FOTO | Blindatele rusești au forțat Nistrul astăzi, întâmpinați cu flori de spectatori civili din Transnistria

  • 03 August 2017 18:02
FOTO | Blindatele rusești au forțat Nistrul astăzi, întâmpinați cu flori de spectatori civili din Transnistria

Unități de infanterie motorizată din componența Grupului Operațional de Trupe Ruse (GOTR) din Transnistria au desfășurat astăzi, pe 3 august un exercițiu militar în cadrul căruia blindatele rusești au forțat râul Nistru, în preajma satului Ternovca din raionul Slobozia.

Conform unor informații vehiculate anterior, aceste aplicații urmau să se desfășoare la sfârșitul săptămânii.

Însă, potrivit scenariului, echipajul unui vehicul blindat de recunoaștere și patrulare BRDM-2 a primit astăzi sarcina să cerceteze terenul și descopere inamicul convențional. Acesta a primit informații cu privire la prezența unui grup de 15 diversioniști, care s-ar fi ascuns în pădure. Militarii ruși au primit ordin să forțeze râul, pentru a debarca pe celălalt mal, în luptă întrând și transportoare blindate BTR-70, transmite agenția oficială de la Tiraspol „Novosti PMR”.

Sursa citată menționează că „ostașii au dat dovadă de operativitate, forță, experiență și abilitățile necesare pentru a finaliza cu succes sarcinile primite. Ținta a fost atinsă iar formațiunile armate ilegale ale inamicului - lichidate”.

„Pentru desfășurarea acestui exercițiu, a fost necesar să pregătim atât tehnica militară, cât și efectivul, care a fost făcută în regim separat. Iar coordonarea acestora, în cadrul unităților militare, a fost demonstrată astăzi. Efectivul a făcut față cu succes acestor sarcini”, a declarat comandantul GOTR, colonelul Dmitri Zelenkov.

Aplicațiile au fost urmărite de numeroși spectatori civili, care i-au întâmpinat la final pe militarii ruși pe mal, cu flori, „ca pe niște învingători”, scrie presa transnistreană.

Amintim că, săptămâna trecută, Guvernul de la Chișinău a emis un comentariu în care constată că, datorită simpatiilor pe care „pacificatorii” ruşi le manifestă faţă de regimul secesionist de la Tiraspol, operațiunea de menținere a păcii s-a transformat într-un factor de conservare a conflictului transnistrean.

La rândul său, delegația moldovenească în Comisia Unificată de Control (CUC) și-a exprimat, acum două zile, îngrijorarea în legătură în legătură cu pregătirile pentru desfășurarea neautorizată a unor exerciții militare ce prevăd forțarea râului Nistru, care ar putea genera noi tensiuni în Zona de Securitate.

„Acțiunile menționate, precum și alte precedente similare întreprinse de către partea transnistreană și susținute de conducerea contingentului de pacificatori din partea Federației Ruse sunt calificate drept provocatoare și sfidătoare, care încalcă mecanismul existent al desfășurării misiunii de pacificare”, se arată într-o declarație difuzată de delegația Republicii Moldova în CUC.

Menționăm că exerciții similare, cu implicarea tehnicii blindate care a forțat Nistrul, au fost organizate de GOTR și anul trecut, sub pretextul prevenirii unor pretinse „amenințări teroriste”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
-4,24 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:73 %
Vint:5,7 m/s
Sat
-0 °C
Sun
0 °C
Mon
2 °C
Tue
4 °C
Wed
4 °C

Curs oficial BNM 22 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3233 0.0341
USD 17.4327 -0.0117
RON 4.0418 0.0052
UAH 0.7227 0.0007
RUB 0.2734 0.0008
Arhivă Radio Chișinău