JURNAL DE EMIGRANT | FOTO/AUDIO | R.Moldova o țară în căutarea fericirii. Episodul 8 / BREXIT
-
02 Februarie 2020 16:16
După trei ani și jumătate de haos, incertitudine și blocaj în care s-a pomenit întreaga Europă în toată această perioadă, care a părut interminabilă – Brexitul, subiectul care a împărțit națiunea britanică în două, s-a produs, în cele din urmă. De două zile, oficial, Regatul Unit nu mai face parte din Uniunea Europeană.
La Bruxelles, în Parlament, cei mai mulți au vorbit cu tristețe sau cu un oarecare optimism în voce, lăsând loc pentru speranța revenirii, alții, mai puțini, dar care au reușit să răstoarne carul mare, au vorbit cu multă mândrie și satisfacție despre ”succesul” lor.
Plecarea unui membru UE lasă în urmă semne de întrebare legate de rezistența și viitorul comunitar, pe de o parte, iar pe de alta, incertitudine legată de ce se va întâmpla cu Regatul Unit în următoarea perioadă și cum vor fi ținute împreună națiunile atât de divizate…
Am încercat să culeg câteva impresii și sentimente ale britanicilor pe străzile orașului Northampton, chiar în ziua în care acordul a intra în vigoare, vineri, 31 ianuarie 2020:
”Sinceră să fiu, sunt puțin supărată. Personal, am votat pentru a rămâne în UE. Mă îngrijorează incertitudinea care urmează, cum vom fi percepuți ca țară de alte state” îmi mărturisește o tânără pe nume Karoline.
John, un bătrânel care se mișcă greoi, din cauza unei vădite problem de sănătate, se simte fericit. Nu doar pentru că 31 ianuarie este ziua sa de naștere, ci pentru că în sfârșit Marea Britanie nu va mai fi condusă de alții. Este sigur că Boris (Johnson, premierul) va avea grijă de toți.
Un cuplu, soț și soție, trecuți de 70 de ani, care merg ținându-se de mână, sunt însă de altă părere. Au locuit mult timp în Spania și cred că indiferent de naționalitate oamenii muncitori își doresc aceleași lucruri, fie ei români sau englezi. Sunt de părere că 31 ianuarie este cea mai dezastruoasă zi din istoria Marii Britanii.
Din mica escapadă în orașul Northampton, în care am parcurs cu autobusul mai bine de o oră, am revenit puțin dezamăgită. Încercările mele de a afla ce cred și simt britanicii pe care i-am întâlnit în autogară și într-o mică piață de fructe situată în apropiere, s-a lăsat cu multe refuzuri. În schimb, am venit acasă cu o sacoșă plină cu ziare. Am fost curioasă să văd cum au titrat evenimentul cele mai importante publicații britanice în această zi istorică. Cu siguranță își vor găsi un loc special în biblioteca mea personală:
BREXIT- IT S TIME (trad. ”Brexit- a venit timpul”) a titrat publicația The Times, care a ales să ilustreze prima pagină cu un imens ceas ce indică ora 23.00, ora la care a intrat în vigoare acordul.
”YESS, WE DID IT” (trad. ”Da, am făcut-o”) au scris jurnaliștii de la Daily Express. Ei au ales să ilustreze prima pagină cu harta Marii Britanii făcută din capturi de articole și titluri despre Brexit.
”A NEW DAWN FOR BRITAIN” (trad. ”O nouă renaștere pentru Marea Britanie”) este mesajul scris cu majuscule pe coperta celor de la Daily Mail.
”OUR TIME HAS COME” (trad. ”Timpul nostru a venit”) titrează The Sun în ediția istorică din 31 ianuarie. ”În această seară, la orele 23.00 parcursul națiunii noastre se va schimba pentru totdeauna - în bine. În sfârșit vom fi în afara UE după 47 de ani și 30 de zile” se mai arată într-un mic fragment din articolul dedicat Brexitului, de la pagina 10.
”Small island. After 47 years, Britain leaves the EU – the biggest gamble in a generation” (trad. ”O insulă mică. După 47 de ani, Marea Britanie părăsește UE- cel mai mare joc de noroc al unei generații” a titrat The Guardian.
La ora 22.00, premierul Boris Johnson a rostit un discurs înregistrat în care și-a argumentat decizia, subliniind că nu este un sfârșit, ci un nou început.
O oră mai târziu BBC 4, postul de radio pe care l-am ascultat în continuu și alături de care am trăit intensitatea celor mai importante momente ale Brexitului din anul care tocmai s-a încheiat, anunța ieșirea…
În cele din urmă incredibilul, neverosimilul, nemaiîntâlnitul, nemaipomenitul Brexit, acest eveniment istoric tumultos, s-a produs…
Ca și imigrant, nu am trăit poate cele mai ușoare momente în acest an de când m-am mutat în Marea Britanie, pe plan profesional, însă, simt că am trăit istoria pe viu, în mijlocul unor evenimente care, cu siguranță, vor marca pe plan politic și economic Europa, pentru multe decenii înainte, că am fost și eu implicată și interesată, un jurnalist dintr-o țară mică, cu vise și ambiții mari…