FOTO | Aniversarea a 5 ani de activitate a Asociației Investitorilor din România. Creștere la un nivel record a schimburilor comerciale ale Rep. Moldova cu România
-
25 Ianuarie 2023 14:12
Schimburile comerciale ale Rep. Moldova cu România au atins, anul trecut, un nivel record ajungând la aproape 3,5 miliarde de dolari. Este o creștere de peste 40 la sută, sau cu peste un miliard de dolari față de anul 2021, precizează oficiali de la București. Datele au fost anunțate în cadrul unei ceremonii oficiale, organizate cu prilejul împlinirii a cinci ani de activitate a Asociației Investitorilor din România în Rep. Moldova. La eveniment au participat investitori din România și reprezentanți ai companiilor cu capital românesc în Rep. Moldova, dar și oficiali guvernamentali de pe ambele maluri ale Prutului, transmite Radio Chișinău.
Pe fundalul războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina, și limitarea schimburilor comerciale tradiționale cu statele din Est, anul 2022 a însemnat o creștere fără precedent a comerțului între Rep. Moldova și România. Este un lucru important mai ales în aceste vremuri grele în care investițiile rămân mereu sub semnul întrebării, a declarat pentru Radio Chișinău, George Agafiței, consilierul premierului României.
”Anul care a trecut a fost un an greu dat totuși am stabilit niște recorduri în ceea ce înseamnă schimburile comerciale, cred că depășim 40 la sută. Dacă în 2021 suma era de circa 2,4 miliarde în 2022 se va încheia undeva la 3,5 miliarde. România este fermă în ceea ce privește sprijinul pentru Rep. Moldova, pe parcursul său european, este fermă în ceea ce privește ajutorul pe care vrem să-l dăm Rep. Moldova. Este o nenorocire ceea ce se întâmplă în Ucraina. A provocat o criză majoră, dar această criză ne-a determinat să privim un pic mai aproape, la vecini, la frați. Avem o istorie de mii de ani care ne unește și poate că, într-adevăr această situație a fost un catalizator pentru schimburile comerciale între cele două țări”, a declarat George Agafiței.
Cu un mesaj de felicitare la împlinirea a cinci ani de activitate a Asociației Investitorilor din România în Rep. Moldova a venit și premierul Natalia Gavrilița. Șefa executivului s-a referit la România ca fiind poarta spre piața Uniunii Europene pentru Rep. Moldova.
”Avem circa 1.500 de investitori români în Rep. Moldova care crează locuri de muncă, adaugă valoare în economia noastră. Avem și un comerț bilateral foarte activ. Circa 21% din comerțul nostru este cu România. Aș spune că România este o poartă spre piața Uniunii Europene”, a spus Natalia Gavrilița.
Companiile românești prezente pe piața din Republica Moldova au creat peste 10.000 de locuri de muncă și au o cifră totală de afaceri de aproape un miliard de euro. Mai mult de jumătate din totalul investițiilor românești au fost realizate de companii membre ale Asociației Investitorilor din România în Rep. Moldova, potrivit președintelui AIR, Dan Nuțiu.
”Această asociație a reușit să devină o portavoce a investiților din România în Rep. Moldova. Drept dovadă 54% din totalul investițiilor din România în Rep. Moldova au fost realizate de companii membre ale Asociației Investitorilor din România. Ceea ce este îmbucurător este faptul că din a doua jumătate a anului trecut au început să vină semnale din România, multe companii care își doresc să se extindă pe piața din Rep. Moldova. Cel puțin 20 dintre companii își propun ca în primul trimestru al acestui an să-și deschidă reprezentanțe în Rep. Moldova”, a menționat Dan Nuțiu.
La evenimentul aniversar a participat și Secretarul Departamentului pentru Relația cu Rep. Moldova în Guvernul României, Adrian Dupu:
”Acești investitori și aceste companii au dat dovadă că, pe lângă faptul că se implică în viața economică, se implică și în viața socială și culturală. Mă bucur să văd o prezență tot mai mare a investițiilor românești pentru că este unul din mijloacele prin care România susține Rep. Moldova”, a spus Adrian Dupu.
Relația între Chișinău și București este la un nivel fără precedent pe toate palierele, a menționat Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu care a apreciat intensificarea acestor relații, în pofida crizelor generate de războiul din Ucraina.
”Fie că vorbim de ceea ce înseamnă cooperarea pe linie politică, între diverse instituții din România și R.Moldova, discutăm și de cultură, educație, business. Rep. Moldova, ca și noi ceilalți, de altfel, ne confruntăm cu o serie de crize suprapuse, generate de acest conflict ilegal, nelegitim și crud pe care Rusia insistă să îl ducă în Ucraina. Cu toate implicațiile negative care există mă bucur să văd totuși că cooperarea economică între România și Rep. Moldova este în creștere”, a subliniat Cristian-Leon Țurcanu.
Relația fără precedent și rolul României în sprijinirea Rep. Moldova în contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, a fost subliniată și de ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.
”Am pierdut, pentru un moment, Portul Odessa, o rută principală terestră de aprovizionare pentru comerț cu estul, prin Ucraina. Acum Rep. Moldova este conectată cu lumea exterioară doar câteva puncte de trecere a frontierei terestre cu România. Și aici avem un ajutor și o cooperare fără precedent. Inclusiv sub aspect comercial, de susținere financiară”, a declarat Dumitru Alaiba.
Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova reprezintă o organizație nonprofit ce a fost fondată la data de 24 ianuarie 2018, de către 12 companii cu capital românesc. În prezent în componența AIR se regăsesc 31 de membri, care fac parte din diverse domenii de activitate.