FOTO | Anatolie Nosatîi, întâlnire cu omologul său lituanian, Laurynas Kasčiūnas. „Lituania va continua să ajute R. Moldova să implementeze reformele în domeniul apărării”

  • 24 Octombrie 16:35
FOTO | Anatolie Nosatîi, întâlnire cu omologul său lituanian, Laurynas Kasčiūnas. „Lituania va continua să ajute R. Moldova să implementeze reformele în domeniul apărării”

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, aflat în vizită oficială în Lituania, s-a întâlnit cu omologul său litunain, Laurynas Kasčiūnas. În cadrul întâlnirii bilaterale, miniștrii au discutat probleme de securitate regională, cooperarea bilaterală în domeniul apărării, alegerile prezidențiale ale Republicii Moldova și referendumul privind apartenența Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

 
Ministrul lituanian a prezentat, de asemenea, eforturile Lituaniei de a întări apărarea țării și a subliniat importanța demarării cooperării bilaterale între armatele Lituaniei și Republicii Moldova. Scopul Lituaniei este să treacă de la consultări și schimb de experiență la oferirea de sprijin armatei moldovenești.
 
Lituania a acordat un pachet de sprijin pentru armata moldovenească, care include drone, antidrone, obiective de termoviziune și lansatoare de grenade antitanc de unică folosință. O parte din ajutor a ajuns deja la armata moldovenească, urmând ca restul să fie transferat în viitorul apropiat.
 
De asemenea, este planificat pentru anii 2026-2028 alocarea până la 2 milioane de euro pe an pentru asistență. Planul va fi pregătit până în toamna lui 2025.
 
„Hotărârea Moldovei de a căuta aderarea la UE și de a efectua reforme ireversibile în toate domeniile, inclusiv în apărare, este o bază importantă pentru ca noi să planificăm sprijinul pentru armata acestei țări. O Moldova puternică, prosperă și democratică este în interesul nostru de securitate, prin urmare căutăm și să adunăm sprijinul comun al țărilor nordice și baltice pentru armata moldovenească”,  a declarat ministrul Apărării Naționale L. Kasčiūnas, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării din Lituania.
 
Lituania își va continua angajamentul de a ajuta Moldova să implementeze reformele în domeniul apărării. Printre acestea se numără și reorganizarea sistemului de subofițeri din Moldova, în care Lituania va menține o implicare activă și vizibilă.
 
Lituania își va menține, de asemenea, contribuția financiară la inițiativele multilaterale care vizează consolidarea Republicii Moldova. Anul acesta, 200 de mii euro vor fi alocați proiectelor NATO de consolidare a capacității de apărare pentru R. Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:4,12 m/s
Fri
11
Sat
11
Sun
12
Mon
13
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău