FOTO | Acum trei ani, autoritățile îndemnau populația să nu părăsească locuințele. R.Moldova a fost pusă la grea încercare

  • 21 Aprilie 2020 13:50
FOTO | Acum trei ani, autoritățile îndemnau populația să nu părăsească locuințele. R.Moldova a fost pusă la grea încercare

Și acum trei ani, la fel ca și astăzi, autoritățile îndemnau populația să nu părăsească locuințele.

Și dacă acum țara luptă cu o boală complicată, în aprilie 2017 vremea rea a fost cea care i-a pus pe moldoveni la grea încercare, scrie IPN.

Meteorologii  au emis avertizare cod portocaliu de precipitații puternice sub formă de ninsori și lapoviță. Șeful Centrului Prognoze Meteorologice al Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadii Roșca, spunea că răcirea vremii este cauzată de un val de frig venit din Arctica. Ciclonul a adus temperaturi joase și ninsori puternice pe aproape întreg teritoriul țării. Astfel de fenomene meteorologice în această perioadă a anului se întâmplau pentru prima dată în Moldova.

Cele mai multe precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare au căzut în raioanele din centrul și sudul țării. 
Stratul de zăpadă măsura între 5 și 57 de centimetri, fiind cel mai generos la Chișinău. În nord, la Briceni și Camenca zăpada nu a ajuns, iar la Soroca stratul depus măsura 5 centimetri. În regiunea de centru erau 42-57 de centimetri de zăpadă,  iar la sud între 23 și 40 de centimetri.

Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Escepționale anunța că peste 400 de oamenii, inclusiv 37 de copii, au fost scoși din nămeți în noaptea de 20 spre 21 aprilie. Nu doar salvatorii, ci și pompierii au intervenit în lucrările de deszăpezire, fiind mobilizați și ostașii Armatei Naționale. În condițiile create, când o bună parte din traseele naționale și locale aveau porțiuni de drumuri blocate, recomandarea salvatorilor către populație era să nu părăsească locuințele dacă nu au urgențe. Șoferilor li se sugera să renunțe la drumul lung întrucât exista pericolul să rămână blocați în zăpadă.

La ora 09.00 a zilei de vineri, 21 aprilie, în urma numeroaselor rupturi de conductor și a deteriorării izolatoarelor, dar și a diferitor deranjamente și avarii din instalații, au rămas parțial sau în totalitate 
fără energie electrică 560 de localități.

Administrația de Stat a Drumurilor a reactivat serviciul operativ în regim non-stop. În noaptea de 20 spre 21 aprilie, aproximativ 90 de unități de tehnică au activat în regim de curățare și patrulare. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor informa, în jur de ora 12.00, că erau anulate toate cursele auto spre regiunea centru-sud a republicii. Mai multe avioane s-sau reținut la sol, altele au zburat cu întârziere chiar și de câteva ore, iar unele curse au fost anulate.

Armata Națională a intervenit cu militari și unități de tehnică specială pentru ajutarea populației și înlăturarea consecințelor căderilor de zăpadă. Militarii din Brigada „Dacia” au acționat la Cahul, iar cei din  Divizionul de Artilerie – la Ungheni. Echipe formate din peste 300 de militari ai Brigăzii „Ștefan cel Mare”, ai Regimentului Rachete Antiaeriene, Batalionului de Gardă, Batalionului 22 de Menținere a Păcii, Batalionului cu Destinație Specială și  ai Batalionului de Geniu au fost pregătite să intervină  în municipiul Chișinău.

În Chișinău a fost declarată situație excepțională. Reprezentanții subdiviziunilor municipale au raportat sute de cazuri de prăbușiri de copaci pe străzile capitalei, în curțile de bloc, peste automobile și chiar și peste balcoane sau anexe. Trei persoane au fost spitalizate după ce peste ele au căzut ramuri. Copacii și crengile căzute au blocat circulația pe mai multe străzi și au deteriorat mai multe fire electrice. De asemenea, s-au prăbușit aproximativ o sută de piloni. Sectorul Râșcani a fost cel mai afectat. Dorin Chirtoacă, primar la acea vreme, menționa că în ultimii 120 de ani, de când se fac măsurări meteorologice, nu s-au mai înregistrat astfel de situații.

Din cauza blocajelor rețelelor de înaltă tensiune în întreg orașul, ca urmare a copacilor căzuți, circulația troleibuzelor nu a fost posibilă. Au fost scoase câteva unități din Parcul de troleibuze nr. 3, dar acestea au rămas blocate în oraș. Și Parcul Urban de Autobuze a încercat să scoată la linie câteva unități de transport, însă acestea au revenit în scurt timp din cauza drumurilor impracticabile. Transportul privat s-a deplasat cu dificultate.

Doar în orașul Chișinău,  au fost doborâți peste 
trei mii de copaci pe străzi și în interiorul curților blocurilor locative. De asemenea, au fost rupți peste o mie de copaci pe teritoriul instituțiilor de învățământ. Serviciile municipale nu reușise să evalueze încă situația din parcuri și din alte zone verzi ale orașului

13 ambulanțe au rămas blocate pe parcursul zilei pe traseele naționale, în localități sau pe teritoriile substațiilor de asistență medicală urgentă. În satul Ciobalaccia, din raionul Cantemir, o autosanitară nu a putut transporta un pacient cu infarct miocardic la spital, din cauza drumului blocat, și a solicitat ajutorul Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, care a remediat situația. Serviciul 903 a fost apelat preponderent de persoane cu hipertensiune arterială, dureri toracice și infecții respiratorii. O echipă de urgență a fost solicitată pentru a acorda ajutor unei femei de 83 de ani, găsită sub zăpadă. La fața locului, medicii au constatat decesul bătrânii.

Medicii au curățat cu forțele proprii căile de acces către substațiile de ambulanță din sectoarele Botanica, Buiucani și Ciocana, care s-au pomenit blocate în urma ninsorii. Veaceslav Plămădeală , de la Centrul Național de Asistență  Medicală Urgentă Prespitalicească declara pentru IPN că medicii de la Urgență ajung mai greu la chemări din cauza drumurilor greu practicabile.

Prim-ministrul din acea vreme, Pavel Filip, îndemna populația să se abțină de la deplasări cu ocazia Paștelui Blajinilor, având în vedere faptul că meteorologii anunțau în continuare vreme rea.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău