FOTO | 1 mai: Socialiștii cu lozinci sovietice, unioniștii cu „Deșteaptă-te Române”

  • 01 Mai 2017 13:50
FOTO | 1 mai: Socialiștii cu lozinci sovietice, unioniștii cu „Deșteaptă-te Române”

Câteva mii de persoane au participat luni, 1 mai, la o acțiune dedicată Zilei Internaționale a Muncii. Evenimentul a fost organizat de Partidul Socialiștilor, iar la marș a participat și președintele Igor Dodon, care a fost prezentat ca lider al acestei formațiuni.

În Piața Marii Adunări Naționale, socialiștii care scandau lozinci sovietice, au fost întâmpinați de un grup de oameni care au intonat imnul „Deșteaptă-te române”. 

Acțiunea a început cu două marșuri. O coloană s-a format în regiunea Circului, fiind condusă de actualul lider al PSRM Zinaida Greceanîi, iar alta în fața Academiei de Științe, în frunte cu Igor Dodon și câțiva deputați ruși. Manifestanții au s-au întâlnit în scuarul Teatrului de Operă și Balet, unde a avut loc un miting.

Participanții au purtat haine de culoare roșie și drapele ale socialiștilor. Au scandat lozinci din perioada sovietică, iar coloanele au fost conduse de fanfare. Participanții au lansat și mesaje sociale, cerând învățământ gratuit, majorarea pensiilor, reducerea prețurilor.

În Piața Marii Adunări naționale manifestanții au fost întâmpinați de oameni care au intonat „Deșteptă-te române”, pe fundalul fanfarei care interpreta cântece sovietice.

Igor Dodon, care a luat cuvântul în fața manifestanților a fost prezentat ca lider al socialiștilor, deși el oficial a renunțat la calitate de președinte și de membru al PSRM, în conformitate cu prevederile legislației, care îi interzic șefului statului să fie membru de partid. Dodon a amintit de tradiția sovietică atunci când 1 mai era marcat cu mult fast și a promis că va readuce această sărbătoare în Republica Moldova.

În discursurile lor, socialiștii au mai cerut demisia guvernării și dizolvarea Parlamentului, organizarea alegerilor parlamentare anticipate, dar și prerogative sporite pentru șeful statului. Totodată ei au cerut și demisia primarului de Chișinău Dorin Chirtoacă, susținând că orașul trebuie condus de un socialist.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău