Fotbal | Rusia se plânge la UEFA de tricoul ''politic'' ucrainean pentru EURO 2020

  • 09 Iunie 2021 09:55
Fotbal | Rusia se plânge la UEFA de tricoul ''politic'' ucrainean pentru EURO 2020

Federația rusă de fotbal (RFS) a anunțat, marți seara, că a adresat o scrisoare Uniunii Europene de Fotbal (UEFA) pentru a denunța noul tricou al selecționatei ucrainene pentru turneul final al EURO 2020, pe care figurează Crimeea anexată și sloganuri patriotice, informează AFP.

"Atragem atenția în această scrisoare asupra utilizării de motive politice pe tricoul selecționatei ucrainene, ceea ce este împotriva principiilor de bază ale regulamentului UEFA pentru echipament", a precizat serviciul de presă al RFS, citat de agențiile ruse de presă, cu trei zile înainte de debutul EURO 2020.

"Fotbalul este un sport care trebuie să rămână în afara politicii", a adăugat RFS.

"Aprobând un astfel de echipament, UEFA a creat un precedent, pentru că la următorul mare turneu, noi vom putea vedea alte țări folosindu-și echipamentul cu scopuri politice", a mai precizat serviciul de presă al Federației ruse.

Pe Facebook, Andrei Pavelko, președintele Federației ucrainene de fotbal, a anunțat că jucătorii ucraineni vor purta "echipamente speciale" și a postat fotografii cu tricourile în culorile bleu și galben ale drapelului ucrainean.

Ținutele prezintă forma Ucrainei și includ Crimeea, anexată de Rusia în 2014, precum și regiunile Donețk și Lugansk, controlate de separatiștii pro-ruși.
 

Foto: (c) Facebook@ Andrii Pavelko via REUTERS


De asemenea, pe tricouri mai figurează sloganurile "Glorie Ucrainei! Glorie Eroilor!", făcând referire la un cântec patriotic devenit strigăt mobilizator pentru manifestanții care l-au înlăturat pe fostul aliat al Kremlinului, Viktor Ianukovici, după o mișcare populară în 2014.
 

Foto: (c) Facebook@ Andrii Pavelko via REUTERS


Acea revoltă a fost considerată ilegală de Moscova și a declanșat criza dintre Rusia și Ucraina, fostă republică sovietică independentă din 1991.

Aceste sloganuri au suscitat critici din partea Moscovei, din cauza asocierii lor cu grupurile naționaliste din al Al Doilea Război Mondial, care au luptat și cooperat cu naziștii.

"În timpul războiului, aceste sloganuri naziste au fost utilizate de unități armate ucrainene naționaliste", a afirmat Maria Zakarova, purtător de cuvânt al Ministerului Rus de Externe, pe aplicația Telegram.

UEFA, organizatoarea EURO 2020, a precizat că acest echipament a fost aprobat "în acord cu regulamentul", care stipulează că niciun echipament nu trebuie să "aducă atingere decenței comune sau să transmită mesaje politice, religioase sau legate de rasă".

Totodată, președintele Federației ucrainene de fotbal, Andrei Pavelko, a asigurat că tricoul a fost validat de UEFA cu "mult înainte" de a fi prezentat.

Reprezentativa Ucrainei va debuta în Grupa C de la EURO 2020 pe 13 iunie, la Amsterdam, contra Olandei. Vor urma apoi meciurile cu Macedonia de Nord (17 iunie) și Austria (21 iunie), ambele la București.

Rusia va evolua în Grupa B.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău