Fotbal: Cristiano Ronaldo, sportivul cel mai bine plătit din lume în 2023 (Forbes)

  • 03 Mai 2023 09:00
Fotbal: Cristiano Ronaldo, sportivul cel mai bine plătit din lume în 2023 (Forbes)

Fotbalistul portughez Cristiano Ronaldo, grație fabulosului său contract cu clubul saudit Al-Nassr, este cel mai bine plătit sportiv din lume în 2023, cu venituri de 136 de milioane de dolari (124 de milioane de euro), devansându-i pe argentinianul Lionel Messi și pe francezul Kylian Mbappe, potrivit clasamentului anual dat publicității de Forbes, informează Agerpres.

Starul lusitan, în vârstă de 38 de ani, a revenit cu această ocazie pe primul loc în ierarhia realizată ce publicația economică americană pe care l-a mai ocupat în 2016 și 2017.

Această revenire în fruntea clasamentului Forbes este consecința directă a plecării sale de la Manchester United în Arabia Saudită, în luna ianuarie, deoarece cele două contracte combinate îi aduc în acest sezon 46 de milioane de dolari (42 de milioane de euro), la care se adaugă 90 de milioane de dolari (82 milioane euro) din diversele sale parteneriate de afaceri din ultimele 12 luni.

Ronaldo, care a semnat un angajament valabil până în 2025 cu Al-Nassr, va primi un salariu anual de 75 de milioane de dolari, estimează Forbes, care anticipează și "oportunități suplimentare de marketing" în această țară, al cărei ambasador neoficial al sportului este acum.

Un rol preluat și de Lionel Messi, detronat de pe prima poziție în ciuda veniturilor sale brute de 130 de milioane de dolari (118 de milioane de euro). Argentinianul este legat printr-un contract important cu Oficiul de turism al Regatului saudit, în timp ce joacă la Paris Saint-Germain, club deținut de emiratul rival Qatar. PSG tocmai l-a sancționat pe Messi după o călătorie de două zile la Riad, fără acordul conducătorilor săi.

Cele două superstaruri ale fotbalului nu sunt singurele care reflectă marile investiții ale Arabiei Saudite în acest sport, deoarece americanii Dustin Johnson (107 milioane de dolari) și Phil Mickelson (106) apar în Top 10, pe locurile 6 și 7, grație dividendelor încasate în urma migrării lor din PGA Tour către circuitul rival LIV Golf, finanțat de Arabia Saudită.

Francezul Kylian Mbappe, coechipierul lui Messi la PSG, completează podiumul clasamentului Forbes, după ce a făcut un salt spectaculos de pe locul 55 pe poziția a treia, cu venituri de 120 de milioane de dolari (109 milioane euro), pe baza contractului reînnoit anul trecut cu PSG, care i-a adus 100 de milioane de dolari (91 milioane euro). La acest salariu impresionant, cel mai mare din fotbalul mondial, se adaugă 20 de milioane de dolari provenind din activitățile sale în afara terenului.

Chiar în spatele lui Mbappe se află jucătorul american de baschet LeBron James, superstarul NBA și al echipei Los Angeles Lakers, cu câștiguri de 119,5 milioane de dolari, din care 75 de milioane de dolari (68 de milioane de euro) sunt venituri extrasportive.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău