Fostul vicepremier pentru reintegrare, Gheorghe Bălan: Acordul în domeniul apărării cu Uniunea Europeană nu are prevederi militare și nu contrazice neutralitatea Rep. Moldova

  • 17 Mai 13:04
Fostul vicepremier pentru reintegrare, Gheorghe Bălan: Acordul în domeniul apărării cu Uniunea Europeană nu are prevederi militare și nu contrazice neutralitatea Rep. Moldova

Experții salută semnarea unui Acord în domeniul apărării dintre Rep. Moldova și Uniunea Europeană, precizând că acesta va contribui la consolidarea instituțiilor statului, pentru a reuși să facă față provocărilor ce se referă la războiul hibrid, dezinformare și atacuri cibernetice. Mai mult, potrivit acestora, documentul nu are prevederi militare și nu contravine neutralității Rep. Moldova. Viziunile au fost expuse în cadrul unei dezbateri organizate astăzi de agenția de presă IPN, transmite Radio Chișinău.

Fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, salută anunțul cu privirea la semnarea unui Acord în domeniul apărării dintre Rep. Moldova și Uniunea Europeană, precizând că acesta va contribui la consolidarea instituțiilor statului, pe care le consideră slabe, pentru a reuși să facă față provocărilor ce se referă la războiul hibrid, dezinformare, atacuri cibernetice.  Acest Acord arată că UE nu vrea să lase Rep. Moldova într-o zonă gri și că țara noastră face parte din lista de priorități a blocului comunitar, a mai precizat expertul.

„Să nu înțeleagă oamenii greșit. Rep. Moldova nu va primi armament. Rep. Moldova nu va avea armată străină pe teritoriul său. Deja o are, pe cea a Federației Ruse, care se află ilegal aici. Acest Acord nu înseamnă că Rep. Moldova va primi gratuit ajutorul despre care vorbim. Da, Rep. Moldova va putea procura, dacă va avea bani, prin anumite proiecte, echipament militar, utilaj militar, inclusiv muniții, dacă va avea bani să le cumpere, dar UE nu va înarma Rep. Moldova”, a spus Anatol Șalaru.

Și fostul vicepremier pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, subliniază că acest Acord nu are prevederi militare.

„Acest document nu are prevederi militare, el se referă mai degrabă la riscurile cu care se confruntă domeniul de securitate și apărare al Rep. Moldova. Și aici trebuie să atragem atenție la riscurile hibride. Trebuie să explicăm populației că acest lucru nu e ceva ieșit din comun. E o abordare normală și aducerea standardelor în domeniul securității și apărării la nivelul celor europene. Acest Acord nu contrazice neutralitatea Rep. Moldova, ci vine cu instrumente clare și palpabile pentru autoritățile moldovenești pentru a putea să-și exercite obligațiunea de apărare a suveranității și integrității, cu resursele pe care le avem...”, a precizat Gheorghe Bălan.

Minimul la care Rep. Moldova poate să aspire este să fie capabilă să-și atragă suport pentru a combate atacurile cibernetice și dezinformarea, precum și să se echipeze astfel încât să poată rezista la un eventual atac, a comentat, la rândul său, analistul Igor Boțan.

„Aceste documente care vor fi semnate nu conțin nimic nou. Ele reprezintă un aranjament umbrelă, adică tot ceea ce a fost deja se unește, se creează o viziune clară pe toate dimensiunile, astfel încât experții din UE și Rep. Moldova să poată identifica cele mai sensibile domenii pe care se poate interveni pentru a apăra independența Rep. Moldova”, a declarat Igor Boțan.

Precizăm că Rep. Moldova și Un. Europeană vor încheia în timpul apropiat un aranjament politic privind cooperarea sporită în sfera securității și apărării. Este vorba de un Parteneriat de Securitate și Apărare care va fi încheiat în concordanță cu obiectivele stabilite în Strategia Securității Naționale, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe.

Majoritatea activităților prevăzute de acest aranjament deja sunt realizate în practică, dar stabilirea Parteneriatului ne va permite să avem cu Uniunea Europeană o bază pentru cooperare mai sistemică, precizează MAE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:5,66 m/s
Sun
18
Mon
15
Tue
11
Wed
15
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău