Fostul viceministru iranian al apărării, condamnat pentru „spionaj'' în folosul Marii Britanii, a fost executat

  • 14 Ianuarie 2023 11:39
Fostul viceministru iranian al apărării, condamnat pentru „spionaj'' în folosul Marii Britanii, a fost executat

Fostul viceministru iranian al apărării, Alireza Akbari, condamnat la moarte pentru spionaj, a fost executat prin spânzurare, a anunțat sâmbătă agenția Autorității judiciare iraniene, Mizan Online, informează Agerpres.

Potrivit agenției, Akbari, care avea 61 de ani și dublă cetățenie, britanică și iraniană, fusese condamnat pentru "corupție pe Pământ și pentru atingere adusă securității interne și externe" a Iranului, pentru că "a transmis informații" către serviciul secret britanic MI6.

Alireza Akbari a ocupat postul de adjunct al ministrului apărării în mandatul fostului președinte reformator Mohammad Khatami (1997-2005).

Ministerul iranian al Informațiilor a descris cazul lui Akbari drept ''unul dintre cele mai importante de infiltrare'' în sistemul de securitate al Iranului. Fostul ministrul a devenit ''un spion-cheie'' pentru MI6 în virtutea poziției sale importante și a furnizat Marii Britanii informații notabile, informa agenția Mizan.

După anunțul condamnării sale la moarte prin hotărârea care este definitivă după respingerea recursului de către Curtea Supremă iraniană, Marea Britanie a cerut miercuri Iranului eliberarea lui Akbari, ținând cont de dubla sa cetățenie.

Vineri, SUA s-au raliat apelului Regatului Unit adresat Iranului de a nu-l executa pe Akbari. "Acuzațiile împotriva lui Akbari și condamnarea lui la moarte sunt motivate politic și executarea lui ar fi inadmisibilă", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Vedant Patel, informând totodată despre o "posibilă executare iminentă".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău