Fostul vicecancelar austriac Heinz-Christian Strache, condamnat la 15 luni de închisoare cu suspendare pentru corupție

  • 27 August 2021 18:52
Fostul vicecancelar austriac Heinz-Christian Strache, condamnat la 15 luni de închisoare cu suspendare pentru corupție

Fostul vicecancelar austriac Heinz-Christian Strache, de asemenea fost lider al extremei-drepte austriece, a fost condamnat vineri în primă instanță de un tribunal din Viena la 15 luni de închisoarea cu suspendare, într-un dosar legat de donații primite de formațiunea sa politică, Partidul Libertății (FPOe), din partea patronului unei clinici private, relatează Reuters, citat de AGERPRES.

Conform acuzării, FPOe a primit din partea lui Walter Grubmueller, proprietarul acelei clinici și prieten al lui Strache, două donații, în valoare de 2.000 și de 10.000 de euro. Donațiile au fost făcute în anii 2016 și 2017, înainte ca FPOe să intre la guvernare alături de conservatorii cancelarului Sebastian Kurz în decembrie 2017.

Odată instalat acel guvern, în care FPOe a primit portofoliul Sănătății, a fost efectuată o schimbare legislativă prin care clinica lui Grubmueller a fost inclusă în sistemul de securitate socială, ceea ce i-a permis acesteia o sporire considerabilă a surselor de venit.

„O conexiune factuală a fost clar stabilită și aceasta (schimbarea legislativă n.red) s-a făcut în schimbul donației din partea prietenului înstărit'', menționează judecătoarea în motivarea sentinței.

Această sentință este însă mai blândă față de cea așteptată, pentru fapta sa politicianul austriac riscând până la cinci ani de închisoare. Dar chiar și așa, avocatul lui Strache a declarat că va face apel, la fel și Walter Grubmueller, condamnat și el la un an de închisoare cu suspendare. Ambii acuzați au negat orice încălcare a legii.

Heinz-Christian Strache și-a compromis cariera politică în 2019, în urma apariției unei înregistrări video făcute cu camera ascunsă într-o pensiune din Ibiza în iulie 2017. Imaginile îl arată vorbind cu o femeie care pretinde că este nepoata unui oligarh rus. El îi promite acesteia contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formațiunea sa politică înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfășoare câteva luni mai târziu.

Strache a negat că ar fi vorbit serios atunci, susținând că au fost afirmații făcute sub influența alcoolului, dar scandalul provocat de apariția acelor imagini a condus în final la destrămarea coaliției și la alegeri anticipate. În prezent, conservatorii cancelarului Kurz guvernează împreună cu Verzii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău