Fostul sediu al Sfatului Țării, o clădire de importanță națională

  • 14 Octombrie 2014 11:31
Fostul sediu al Sfatului Țării, o clădire de importanță națională

Mai multe clădiri istorice, de importanță națională și locală se află pe strada Alexei Mateevici din capitală.

Una dintre acestea e fostul sediu al Sfatului Țării, unde în prezent se află Academia de Arte din Chișinău.

Edificiul unde în 1918 s-a votat Unirea Basarabiei la România este astăzi sediul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Astăzi aici se formează tânăra generație de artiști: se joacă teatru, se învață regie și se fac repetiții, care durează uneori până miez de noapte.

Acum aproape 100 de ani pereții acestei clădiri au fost martorii unui eveniment istoric. Aici au răsunat discursurile Marii Uniri: „În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Basarabia, în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă acum o sută de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu Mama sa, România”. Din 1917 și până-n 1919 în această clădire Sfatul Țării a făcut istorie. 

Clădirea fostului Sfat al Țării a fost proiectată în anul 1902 de către arhitectul Vladimir Țâganco. Acolo s-a aflat Gimnaziul nr. 3 pentru băieți. Primul Război Mondial a transformat instituția într-un  spital militar. Istoricul Mihai Ursu.

Clădirea a fost construită în stil clasicist francez. Aulele cele mai importante și sălile de festivități sunt amplasate la colțurile clădiri.

Privită din exterior, edificiul cu 2 etaje ce adăpostește astăzi Facultatea de Teatru, Film și Dans a Academiei pare a fi într-o stare bună. Afișele cu spectacolele studențești  din scuar te îndeamnă să intri. Însă, odată pășite primele scări poți observa podelele găurite și tavanul modelat de ploi. Clădirea are nevoie de renovare, așa cum se întâmplă și cu celelalte edificii de importanță istorică și culturală din Chișinău, susține președintele Agenției pentru Inspectarea și Restaurarea Monumentelor, Ion Ștefăniță:

Conform datelor oficiale , în Chișinău  sunt 997 de obiective incluse în Registrul monumentelor de importanță municipală și națională, 94 dintre acestea sunt dispărute sau înlocuite cu noi construcții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chişinău
-1,31 °C
nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:3,1 m/s
Sat
2 °C
Sun
3 °C
Mon
3 °C
Tue
5 °C
Wed
4 °C

Curs oficial BNM 25 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6621 -0.0000
USD 17.7287 -0.0000
RON 4.1145 -0.0000
UAH 0.7258 -0.0000
RUB 0.2865 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău