Fostul rege Juan Carlos al Spaniei este urmărit în încă o anchetă judiciară

  • 04 Noiembrie 2020 18:55
Fostul rege Juan Carlos al Spaniei este urmărit în încă o anchetă judiciară

Surse din domeniul judiciar din Spania au dezvăluit miercuri că fostul rege Juan Carlos este vizat de încă o anchetă, deschisă în secret la sfârșitul lui 2019, transmite AFP.

Justiția spaniolă vizează presupusa utilizare de către ex-suveran a unor cărți de credit legate de conturi bancare care nu sunt pe numele său. Juan Carlos este suspectat că a utilizat titulari fictivi pentru a spăla bani.

Conturile despre care s-a aflat miercuri sunt pe numele unui antreprenor mexican și al unui ofițer de aviație spaniol, precizează sursele AFP. Anchetatorii încearcă să afle originea banilor și dacă Juan Carlos a utilizat într-adevăr sume din conturile respective. Informațiile au fost confirmate pentru AFP după apariția unui articol pe site-ul de internet ElDiario.es din Spania.

Parchetul spaniol a emis comisii rogatorii în străinătate pentru a determina dacă conturile înregistrate în Spania au fost ascunse de fisc, au explicat aceleași surse, fără a preciza în ce țări s-au făcut demersurile judiciare respective. Dacă se dovedește că Juan Carlos a utilizat fonduri nedeclarate fiscal, fostul rege, care a abdicat în iunie 2014, ar putea fi inculpat pentru spălare de bani, deoarece faptele sunt ulterioare abdicării, deci nu sunt acoperite de imunitatea de care a beneficiat ca șef al statului.

Curtea Supremă a Spaniei a comunicat doar că parchetul anticorupție a transmis o anchetă preliminară care îl vizează pe ex-suveran, însă nu a dat niciun detaliu.

Fostul rege, aflat în exil în Arabia Saudită din august, era deja anchetat în Spania și Elveția, unde i se analizează conturile din bănci. Parchetul de pe lângă instanța supremă de la Madrid are în vedere posibile acte de corupție în care se bănuiește că s-a implicat Juan Carlos, referitor la câștigarea de către o firmă spaniolă a unui contract pentru construcția unei căi ferate de mare viteză în Arabia Saudită, în 2011. Procurorii încearcă să afle dacă s-au plătit comisioane ilegale pentru contract și dacă fostul rege este unul din cei care le-au încasat; ziarul elvețian La Tribune de Geneve a scris că Juan Carlos a primit din 2008 suma de 100 de milioane de dolari, provenită din Arabia Saudită, într-un cont din Elveția.

Juan Carlos a anunțat în 3 august că pleacă din țară pentru a nu-i crea dificultăți fiului său, actualul rege Felipe al VI-lea al Spaniei, în exercitarea atribuțiilor de șef al statului. Fostul rege a comunicat prin avocat că rămâne la dispoziția justiției; imaginea sa în rândul spaniolilor a fost însă puternic afectată.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău