Alexandr Stoianoglo a fost achitat în dosarul pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. UPDATE: Procuratura Anticorupție va contesta decizia judecătorilor

  • 28 Februarie 14:14
Alexandr Stoianoglo a fost achitat în dosarul pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. UPDATE: Procuratura Anticorupție va contesta decizia judecătorilor

La 28 februarie 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința de achitare în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile fostului Procuror General, Alexandr Stoianoglo căruia îi este imputată comiterea în complicitate cu ex-șeful Secției resurse umane a Procuraturii Generale a infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu (art. 328 alin. (3) lit.b) din Codul penal).

Cauza penală respectivă a fost pornită în luna octombrie 2021 de către un procuror din Procuratura Anticorupție desemnat de CSP, arată un comunicat al Procuraturii Generale.

Potrivit materialelor, Alexandr Stoianoglo și fosta sa subalternă, l-au eliberat din funcție pe procurorul Nicolae Chitoroagă, cunoscând că la acel moment se efectua urmărirea penală în privința persoanei respective și acesta avea statut de învinuit, cunoscând că în conformitate cu prevederile legale în asemenea cazuri se suspendă achitarea îndemnizației de concediere a procurorilor care demisionează, intenționat a acționat contrar prevederilor legale și a dispus achitarea îndemnizației de concediere în mărime de 163 990,13 lei, prin ce a prejudiciat bugetul Procuraturii.

Prin sentința din 28 februarie 2024, instanța a achitat inculpații, învinuiți de comiterea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, fiind formulată în acest sens și o opinie separată din partea unuia dintre cei trei judecători care formează completul de judecată privind existența vinovăției acestora.

Sentința va fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Știrea inițială

Magistrații de la Judecătoria Buiucani l-au achitat pe fostul Procuror General al Republica Moldova, Alexandr Stoianoglo, în dosarul în care era acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu.

„Fapta acestuia nu întrunește elementele infracțiunii. (…) Acesta se consideră reabilitat”, au motivat judecătorii, potrivit Ziarului de Gradă.

Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general la începutul lunii octombrie 2021, fiind cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Pe 26 septembrie 2023. Alexandr Stoianoglo a fost eliberat din funcția de Procuror General.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău