Fostul președinte iranian Ahmadinejad și-a depus candidatura la prezidențiale

  • 02 Iunie 15:45
Fostul președinte iranian Ahmadinejad și-a depus candidatura la prezidențiale

Fostul președinte iranian Mahmoud Ahmadinejad, adept al liniei dure, și-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale de pe 28 iunie, organizate în urma decesului lui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter luna trecută, a informat duminică televiziunea de stat de la Teheran, transmite Reuters, scrie Agerpres.

Potrivit sursei, candidatura sa ar putea fi însă invalidată de Consiliul Gardienilor Constituției, care va anunța pe 11 iunie lista finală.

Ahmadinejad, fost membru al Gardienilor Revoluției, a fost președinte timp de două mandate, între 2005 și 2013.

În 2017 Consiliul Gardienilor Constituției i-a invalidat candidatura, la un an după de ayatollahul Ali Khamenei l-a avertizat că aceasta ''nu este în interesul lui și nici al țării''.

Între cei doi a apărut o ruptură după ce Ahmadinejad a susținut în mod explicit un control asupra autorității supreme a lui Khamenei.

În 2018, într-una din rarele critici îndreptate împotriva lui Khamenei, Ahmadinejad i-a scris pentru a cere alegeri ''libere''.

Khamenei îl sprijinise pe Ahmadinejad după ce realegerea acestuia în 2009 fusese urmată de proteste, soldate cu zeci de decese și sute de arestări, înainte ca forțele Gardienilor Revoluției să pună capăt tulburărilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău