Fostul președinte, Igor Dodon, cu probele acuzatorilor pe masă (Revista presei)

  • 02 Mai 2023 09:36
Fostul președinte, Igor Dodon, cu probele acuzatorilor pe masă (Revista presei)

Putin va avea reprezentant propriu în guvern la Chișinău, titrează DW Moldova, comentând alegerile pentru bașcanul regiunii autonome găgăuze. În primului tur, desfășurat duminică, pe primele două poziții s-au clasat candidatul socialiștilor, Grigorii Uzun, și candidatul partidului „Șor”, Evghenia Guțul.

Alegerile din Autonomia Găgăuză sunt extrem de importante în actualul context regional, dar și pentru că bașcanul Găgăuziei este membru din oficiu al Guvernului Republicii Moldova. Rusia va putea utiliza bașcanul și Găgăuzia contra guvernării de la Chișinău. „Rusia a cântat pe note la aceste alegeri din Găgăuzia”, a comentat pentru DW jurnalistul de la Comrat, Mihail Sirkeli. „Și nu i-a fost complicat să facă asta, pentru că în Găgăuzia există un sentiment de încăpățânare – de a demonstra Chișinăului că găgăuzii au un cuvânt de spus”. Potrivit lui Sirkeli, după experiența de la Bălți, din decembrie 2021, când candidata pro-rusă Marina Tauber a fost exclusă din competiție prin decizia instanței, pe motiv că a utilizat în campanie fonduri nedeclarate, de data aceasta Rusia și-a asigurat un rezultat lipsit de riscuri: „Din cei opt candidați la funcția de bașcan, Rusia a controlat cel puțin cinci. Nu există soluții bune pentru Găgăuzia în condițiile care s-au creat ca urmare a acestor alegeri”, consideră Mihail Sirkeli. „Tot ce se mai poate face acum este să ne învățăm lecția. Acest rezultat se datorează propagandei ruse, care a distrus identitatea găgăuzilor. Pe flancul drept (pro-european) nu există nicio ofertă politică în Găgăuzia”, susține jurnalistul, citat de DW.

Portalul Anticorupție informează că astăzi acuzatorii vor relua prezentarea probelor  în dosarul „Energocom”, inițiat pe numele ex-președintelui Igor Dodon. Acesta este învinuit de exces de putere sau abuz în serviciu, după ce ar fi favorizat semnarea unui contract de procurare a energiei electrice. Schemele folosite au fost deconspirate în anchetele Centrului de Investigații Jurnalistice încă în anul 2008. Igor Dodon a respins de fiecare dată acuzațiile care i se aduc. „Igor Dodon este învinuit că, din poziția pe care o avea la acel moment, deținând funcția de Prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, în perioada lunii mai 2008 a semnat avizul care a favorizat încheierea de către directorul general al SA „Energocom” cu o companie străină din Ungaria, a unui contract privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 - iunie 2009, contrar prevederilor legale ce viza la acel moment activitatea autorității publice centrale de administrare a energeticii în persoana Ministerului Economiei și Comerțului și în special atribuțiile funcționale al Ministrului Economiei și Comerțului”, susțin acuzatorii. „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%, amintește portalul Anticorupție.

Deputata Partidului „Șor” Marina Tauber, reținută luni, 1 mai, la Aeroportul Internațional Chișinău în drum spre Tel Aviv, Israel, a fost escortată de către ofițerii anticorupție la izolatorul Centrului Național Anticorupție, acolo unde va rămâne pentru următoarele 72 de ore, scrie Ziarul de Gardă.  Potrivit avocatului parlamentarei Iulian Balan, încă nu a fost stabilită data ședinței în care instanța va examina plasarea acesteia în arest preventiv.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău