Fostul președinte FIFA, Sepp Blatter, și fostul președinte UEFA, Michel Platini, au fost inculpați pentru fraudă și alte infracțiuni în Elveția

  • 03 Noiembrie 2021 09:57
Fostul președinte FIFA, Sepp Blatter, și fostul președinte UEFA, Michel Platini, au fost inculpați pentru fraudă și alte infracțiuni în Elveția

Fostul președinte FIFA, Sepp Blatter, și fostul președinte UEFA, Michel Platini, au fost inculpați pentru fraudă și alte infracțiuni în Elveția. Procurorii elvețieni spun că Blatter a aranjat ilegal un transfer de două milioane de franci elvețieni (1,9 milioane de Euro) către Platini în 2011. Procurorii susțin că plata “a păgubit  FIFA și l-a îmbogățit ilegal pe Platini”. Blatter și Platini vor fi judecați acum la o instanță din Bellinzona. Atât FIFA cât și UEFA își au sediul în Elveția.

Cazul a fost deschis în septembrie 2015, după ce FIFA, organismul de conducere mondial al fotbalului, a fost copleșită de acuzații de corupție pe scară largă. Comisia de etică a FIFA a lansat o anchetă, în care ambii conducători au fost excluși din fotbal și forțați să-și părăsească funcțiile.

Afacerea a pus capăt perioadei de 17 ani a lui Blatter la conducerea FIFA și a campaniei președintelui de atunci al UEFA, Platini, de a-i succeda în funcție fostului său mentor.

Atât Blatter, în vârstă de 85 de ani, cât și Platini, în vârstă de 66 de ani, au negat orice faptă ilegală.

Cazul procurorilor elvețieni se concentrează pe o cerere de plată pentru activitate de consiliere făcută de Platini pentru președintele FIFA de atunci, Blatter, între 1998 și 2002.

Procurorii susțin că Platini a cerut plata “la peste opt ani de la încetarea activității sale de consiliere”. “Prin implicarea lui Blatter, FIFA a făcut o plată către Platini la această sumă la începutul anului 2011”, au spus procurorii.

Blatter și Platini sunt amândoi inculpați pentru fraudă, deturnare de fonduri, administrare defectuoasă și falsificarea unui document.

Avocatul elvețian al lui Platini, Dominic Nellen, a declarat marți pentru BBC că clientul său “neagă categoric acuzațiile neadevărate” și a adăugat “este clar că ancheta ar fi trebuit întreruptă cu mult timp în urmă. Sunt 100% încrezător că vom putea dovedi nevinovăția clientului meu în instanță”.

În propria sa declarație, Blatter a spus că așteaptă cu nerăbdare procesul și speră că “această poveste se va termina”. El a mai spus că plata către Platini s-a bazat pe un acord verbal și a fost amânată, deoarece FIFA nu a putut plăti întreaga sumă la momentul respectiv.

Blatter a adăugat că plata a fost aprobată de “toate organismele FIFA responsabile” și că Platini a plătit impozit pe suma “la locul său de reședință din Elveția”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Tue
28
Wed
29
Thu
22
Fri
25
Sat
23
Arhivă Radio Chișinău