Fostul ofițer de poliție, Derek Chauvin, a fost condamnat la 22 de ani și jumătate de închisoare pentru uciderea lui George Floyd

  • 26 Iunie 2021 16:55
Fostul ofițer de poliție, Derek Chauvin, a fost condamnat la 22 de ani și jumătate de închisoare pentru uciderea lui George Floyd

Fostul ofițer de poliție Derek Chauvin a fost condamnat vineri la Minneapolis (Minnesota, SUA) la 22 de ani și jumătate de închisoare pentru uciderea afro-americanului George Floyd în mai 2020, transmit agențiile internaționale de presă, potrivit Agerpres.

Judecătorul Peter Cahill a citit sentința în cadrul unei ședințe care a avut loc la tribunalul din comitatul Hennepin, unde Chauvin a fost găsit vinovat în aprilie de un juriu pentru uciderea lui Floyd.

 

Moartea violentă a afro-americanului, la 25 mai 2020, în timpul unei operațiuni a poliției din Minneapolis, un val de proteste și revolte rasiale în SUA, nemaiîntâlnit de la asasinarea lui Martin Luther King, la sfârșitul anilor 1960.

Înainte de a pronunța sentința, judecătorul Peter Cahilla subliniat că hotărârea sa se bazează pe fapte legate de un caz specific, individual, și nu pe opinia publică. ''Nu se bazează pe emoție sau simpatie", a spus el.

Cu toate acestea, ''vreau să recunosc durerea profundă și imensă pe care o simt toate familiile, în special familia lui Floyd, aveți compasiunea noastră'', a spus magistratul.

Vineri, înainte de pronunțarea sentinței, tribunalul din Minneapolis a ascultat declarații atât din partea familiei lui Floyd, cât și a familiei lui Chauvin.

''La ce te gândeai, ce-ți trecea prin cap, când aveai genunchiul pe gâtul fratelui meu?'', a întrebat fratele lui Floyd, Terrence.

Brandon Williams, un nepot al lui George Floyd, a declarat că familia sa a fost ''distrusă pentru totdeauna''.

Într-o declarație făcută la scurt timp după aceea, mama lui Derek Chauvin, Carolyn Pawlenty, a argumentat împotriva unei sentințe lungi, spunând că aceasta "nu i-ar fi de folos lui Derek".

''Fiul meu este un om bun'', a afirmat ea și a adăugat, adresându-i-se direct: "Amintește-ți că ai fost fiul meu preferat''.

Înregistrările video ale operațiunii poliției, realizate de martori, au documentat modul în care Chauvin și încă trei polițiști l-au împins pe Floyd neînarmat la pământ.

Chauvin și-a apăsat genunchiul pe gâtul lui Floyd timp de nouă minute, în timp ce acesta implora să respire. Floyd și-a pierdut cunoștința și a murit.

Ofițerii îl arestaseră sub suspiciunea că a plătit un pachet de țigări cu o bancnotă falsă de 20 de dolari.

Avocatul acuzatului, Eric Nelson, a insistat că acesta nu a făcut decât să urmeze procedurile poliției și că moartea lui George Floyd s-a datorat unor probleme de sănătate combinate cu ingestia de droguri.

Chauvin a fost condamnat de un juriu, în aprilie, pentru omor involuntar de gradul doi, care se pedepsește cu până la 40 de ani de închisoare; crimă de gradul trei, cu o pedeapsă maximă de 25 de ani; și omor prin imprudență de gradul doi, care se pedepsește cu până la 10 ani de închisoare, detaliază EFE.

În ciuda verdictului de vinovăție cu trei capete de acuzare, Chauvin a fost condamnat doar pentru cea mai gravă acuzație, conform legislației actuale a statului Minnesota. Pedeapsa maximă pe care o putea primi conform legii era de 40 de ani.

Deoarece nu are condamnări anterioare, legea din Minnesota prevede că, în astfel de cazuri, pedeapsa pentru omor involuntar de gradul doi și trei este de 12 ani și jumătate.

Cahill a avut libertatea de a impune o pedeapsă cuprinsă între zece ani și opt luni și cincisprezece ani pentru fiecare dintre aceste capete de acuzare.

Cele 199 de zile pe care Chauvin le-a executat deja în închisoare vor fi contabilizate ca fiind parte a sentinței sale, a declarat judecătorul.

Procurorii ceruseră 30 de ani de închisoare, în timp ce apărarea sa ceruse eliberarea condiționată.

Derek Chauvin a prezentat vineri "condoleanțe" familiei victimei sale.

''Din cauza unor probleme juridice nerezolvate, nu sunt în măsură să fac o declarație oficială în acest moment, dar, pe scurt, aș dori să transmit condoleanțe familiei Floyd", a declarat fostul polițist în vârstă de 45 de ani la audierea pentru pronunțarea sentinței.

''Vor exista noi informații în viitor, care sper că vor fi interesante și vă vor aduce liniște sufletească'', a adăugat el, în primul său discurs public de la moartea bărbatului de culoare care avea 40 de ani.

Potrivit AFP, acest caz nu se va opri aici: cei trei colegi ai lui Derek Chauvin vor fi judecați în martie 2022 pentru "complicitate la crimă" de către justiția din Minnesota. În același timp, cei patru bărbați vor fi judecați și în fața unui tribunal federal, care i-a acuzat de "încălcarea drepturilor constituționale" ale lui George Floyd.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău