Fostul ministru rus de Finanțe: Rusia se îndreaptă spre cea mai gravă contracție economică de după prăbușirea URSS

  • 12 Aprilie 2022 12:57
Fostul ministru rus de Finanțe: Rusia se îndreaptă spre cea mai gravă contracție economică de după prăbușirea URSS

Economia Rusiei va înregistra o contracție de peste 10% în 2022, ceea ce ar reprezenta cea mai gravă scădere a Produsului Intern Brut de după prăbușirea URSS, a declarat marți fostul ministru rus al Finanțelor, Alexei Kudrin, transmite Reuters.

Rusia se confruntă cu o inflație galopantă și o fugă a capitalurilor, iar, în paralel, planează spectrul unei posibile intrări în incapacitate de plată, după ce Occidentul a impus o serie de sancțiuni economice și financiare fără precedent Moscovei pentru decizia de a invada Ucraina.

Ministerele Economiei și Finanțele lucrează în prezent la noile prognoze economice, a declarat Alexei Kudrin pentru agenția de presă RIA Novosti, scrie digi24.ro.

"Prognoza oficială va fi una referitoare la o contracție mai mare de 10%" a spus Kudrin, care între 2000 și 2011 a ocupat postul de ministru al Finanțelor în guvernul condus de Vladimir Putin.

Prognozele anterioare ale Guvernului rus mizau pe o expansiune a PIB de 3% în acest an, după un avans de 4,7% în 2021, scrie Agerpres.

O sursă din interiorul Guvernului rus a declarat pentru Reuters că Ministerul Economiei se așteaptă pentru acest an la o contracție a PIB cuprinsă între 10% și 15%.

O contracție economică de 10% ar reprezenta cel mai mare declin al PIB înregistrat de Rusia după 1994, potrivit datelor Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional.

Conform unui raport publicat zilele trecute de Banca Mondială, Produsul Inter Brut al Rusiei ar urma să scadă cu 11,2% în acest an din cauza războiului din Ucraina.

La rândul lor, analiștii intervievați de Reuters la finele lunii martie au prognozat, în medie, o contracție de 7,3% a PIB-ului Rusiei în 2022, precum și o inflație de aproape 24%, cel mai ridicat nivel de după 1999.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău