Fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc, ”premiat” cu ”Inima neagră”

  • 07 Mai 2014 15:21
Fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc, ”premiat” cu ”Inima neagră”

Un grup de organizații non-guvernamentale a oferit astăzi un anti-premiu pentru sfidarea drepturilor omului fostului ministru de Interne, Gheorghe Papuc.

Anti-premiul, numit ”Inima neagră”,  este o acțiune civică prin care urmează să fie aduse în atenția publică persoanele implicate în cazurile de maltratare din aprilie 2009. 

Reprezentanții societății civile consideră că fostul ministru al Internelor din perioada guvernării comuniste, Gheorghe Papuc, este unul dintre principalii responsabili de ceea ce s-a întâmplat în urma protestelor din 7 aprilie 2009 în comisariatele de poliție, unde au fost maltratați sute de tineri. Avocatul Veaceslav Țurcanu, care reprezintă familia Boboc în dosarul în care este cercetată moartea lui Valeriu Boboc, crede că fostul ministru ar fi trebui să figureze ca bănuit.

Anti-premiul ”Inima neagră”, reprezentând o placă din marmură neagră, i-a fost trimis lui Gheorghe Papuc prin poștă. Societatea civilă nu are alte pârghii prin care să ceară sancționarea celor vinovați de maltratări, de aceea a venit cu o asemenea inițiativă, a explicat avocatul Olesea Perean, expert în drepturile omului.

Reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale, între care Centrul de informare în domeniul drepturilor omului și Coaliția Nediscriminare, urmează să mai ofere alte 5 anti-premii celor pe care îi consideră responsabili de maltratările din aprilie 2009. Este vorba despre fostul comisar general al municipiului Chișinău, Vladimir Botnari; fostul vice-comisar, Iacob Gumeniță; foștii procurori generali, Valeriu Gurbulea și Valeriu Zubco și fostului director al Serviciului de Informații și Securitate, Artur Reșetnicov.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău