Fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța: Doar sistemul de monitorizare a spațiului aerian nu ne va proteja. Trebuie să creăm și un sistem de interceptare

  • 16 Iunie 2023 12:54
Fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța: Doar sistemul de monitorizare a spațiului aerian nu ne va proteja. Trebuie să creăm și un sistem de interceptare

Republica Moldova este pe cale de a achiziționa un sistem de monitorizare a spațiului aerian, a anunțat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, după participarea la Reuniunea Grupului de contact pentru susținerea Ucrainei la Cartierul General al NATO. Experții apreciază drept pozitivă această intenție a autorităților, pe fundalul a amenințărilor venite din partea Moscovei, în special după invadarea Ucrainei de către trupele ruse, transmite Radio Chișinău.

Fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța, afirmă că sistemul de monitorizare a spațiului aerian ne va proteja doar dacă vom crea și un sistem de interceptare eficient. Procurarea sistemului de monitorizare ar trebui să fie o prima etapă în crearea unui sistem închis de apărare, spune Vitalie Marinuța.

„Faptul că, în sfârșit, conducerea Rep. Moldova a decis să îmbunătățească capacitatea de monitorizare a spațiului aerian este un lucru destul de bun și ar trebui să mergem puțin mai departe, fiindcă, din punctul meu de vedere, trebuie să creăm un sistem de monitorizare, dar și de interceptare în caz de necesitate. Doar sistemul de monitorizare nu ne va proteja, în principiu. Trebuie să lucrăm atât singuri, cât și cu partenerii noștri pentru a face un sistem închis, monitorizare și interceptare, și dacă va fi necesară și doborârea aparatelor zburătoare, rachetelor care vor intra în spațiul aerian al Rep. Moldova fără permisiune sau să facem tot posibilul ca să fim parte componentă a unei coaliții din acest domeniu. Pașii care sunt întreprinși de către conducere, cred că sunt anume în direcția respectivă. Procurarea acestui sistem de monitorizare ar trebui să fie doar prima etapă”, a spus Vitalie Marinuța.

Anunțul cu privire la faptul că Republica Moldova este pe cale de a procura un sistem de monitorizare a spațiului aerian a fost făcut de către ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, la Bruxelles, după participarea la Reuniunea Grupului de contact pentru susținerea Ucrainei la Cartierul General al NATO. Iată ce a declarat el pentru TVR Moldova.

„Este vorba despre un sistem de monitorizare a spațiului aerian, suntem în proces de achiziție. În timpul apropiat colegii din Armata Națională vor merge, inclusiv, la instruiri pentru a folosi acest sistem și a-l menține pe viitor. Posibila amenințare, de violare a spațiului aerian sau a unui atac aerian, este mai probabil decât a unui atac terestru”, a declarat Vitalie Marinuța.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău