Fostul ministru al Apărării | Regimul de la Tiraspol este acum într-o dilemă, a fi sau a nu fi

  • 08 Septembrie 2022 15:34
Fostul ministru al Apărării | Regimul de la Tiraspol este acum într-o dilemă, a fi sau a nu fi

Republica Moldova trebuie să întreprindă măsuri mai hotărâte și să soluționeze acum conflictual transnistrean, este de părere fostul ministru al Apărării Vitalie Marinuța, expert în domeniul securității și apărării naționale. El a declarat, în cadrul emisiunii „Dosar transnistrean” de la Radio Chișinău, că situația regională și eșecul Rusiei în războiul din Ucraina este în favoarea Chișinăului și în detrimentul Tiraspolului, transmite Radio Chișinău.

Fostul ministru al Apărării Vitalie Marinuța susține că în contextul războiul din Ucraina regimul de la Tiraspol este într-o situație defavorabilă, fapt ce explică inclusiv insistentele invitații ale liderilor transnistreni și de la Moscova pentru discuții cu conducerea de la Chișinău. În opinia sa, acum este momentul potrivit pentru a acționa în soluționarea definitivă a diferendului transnistrean:

„Regimul de la Tiraspol este acum într-o dilemă, a fi sau a nu fi. Vedem că acel Krasnoselski deja de opt ori solicită o întrevedere cu președinta R. Moldova Maia Sandu. Disperat, ei doresc să soluționeze situația actuală care a intervenit odată cu războiul din Ucraina, pentru că ei și-au pierdut susținerea  pe care o aveau și economică și militară. Acum se gândesc dacă să mai asculte țarul de la Kremlin sau să-și păzească averile fabuloase acumulate pe acest teritoriu. Anume din aceste considerente ei încearcă prin toate metodele să-și mențină acest statu-quo, averile, și în captivitate oamenii prinși în acest cerc vicios.

Dar, cred că este momentul să întreprindem unele măsuri. Acum este o fereastră de oportunitate, când Ucraina își dorește, să-și dorească și politicienii de la noi să soluționeze acest conflict, nu doar prin rugăminți sau negocieri, fiindcă nu va fi nici o soluție viabilă doar prin negocieri atâta timp că ei au suportul Federației Ruse, iar la Chișinău sunt politicieni care nu au caracter și nu au voință pentru a-l soluționa. Acum este momentul să întreprindem măsuri mai radicale”, susține Marinuța.

Pentru consolidarea securității Republicii Moldova este necesară dotarea și modernizarea armatei naționale, subliniază fostul ministru al Apărării. Totodată, Vitalie Marinuța consideră că R. Moldova trebuie să renunțe la statutul permanent de neutralitate stabilit în Constituție:

 „Din punctul meu de vedere, parțial, calea luată acum de guvernarea R. Moldova este corectă – trebuie să ne integrăm în UE, ca să fim parte a unei comunități mult mai mari, să nu ne izolăm. Să susținem vecinii noștri în acest război împotriva tiraniei Federației Ruse. Să ne consolidăm securitatea noastră. Eu sunt pentru ca să abolim statul de neutralitate, deci să avem o voință politică. Nu o să se întâmple nimic mai rău decât avem. Să avem un dialog cu partenerii noștri de peste ocean și cu organizația Nord-Atlantică pentru asigurarea în caz de necesitate a securității. Da, este radical, unii ar spune că nu suntem gata. Asta e un răspuns pe care ni-l dau de 30 de ani. Întrebarea mea este când e momentul și când vom fi gata?”, punctează fostul ministru.

Vitalie Marinuța consider că R. Moldova trebuie să se integreze în comunitatea europeană pentru a se bucura de beneficiile oferite de UE .

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău