Foștii deținuți politici și deportați cer să li se mențină gratuitatea la transportul public

  • 11 Februarie 2020 16:15
Foștii deținuți politici și deportați cer să li se mențină gratuitatea la transportul public

Asociația Românilor din Basarabia – Foști Deținuți Politici și Deportați cere autorităților municipale să repună în drepturi victimele represiunilor politice și să le asigure și în anul 2020 acces gratuit la călătoriile în transportul public. Cel puțin asta rezultă dintr-un demers către Primăria Chișinău, care a fost publicat pe Facebook de Corneliu Pântea, consilier municipal PUN.

La ședința CMC din 26.12.19, prin votul PSRM, ȘOR, PD, PAS și DA, victimele represiunilor politice au fost excluse din categoria celor care beneficiază de călătorie gratuită în transportul public. În așa fel, socialiștii au hotărât să le reamintească acestor oameni, că ei sunt urmașii celor, care acum jumătate de secol i-au umilit și i-au făcut să sufere, ridicându-i de la casele lor și deportându-i în Siberia de gheață, i-au lăsat fără avere și i-au despărțit de cei dragi, i-au privat de identitate și de viitor. Această nedreptate trebuie corectată la următoarea ședință CMC din 20 februarie 2020, cu atât mai mult că există demersul în acest sens al Asociației Românilor din Basarabia – Foști Deținuți Politici și Deportați către Primarul General al mun. Chișinău”, a menționat consilierul municipal, potrivit infoprut.ro.

În opinia lui Pântea, nu este posibil, ca în Chișinău, a doua capitală românească, cei care au decorații sovietice să circule cu transportul public gratuit, iar cei care au fost umiliți și deportați de către regimul sovietic să fie privați de acest drept.

Astăzi, în mun. Chișinău sunt 2003 persoane, care fac parte din această categorie. Sunt persoane de vârstă înaintată, care nu atât de des circulă cu transportul public și care au venituri foarte mici. Astfel, includerea lor în categoria de populație care poate beneficia de călătorie gratuită în transportul public, nu va prejudicia bugetul mun. Chișinău”,  mai menționează sursa.

Corneliu Pântea mai susține că modificarea deciziei în cauză este o obligație morală a aleșilor locali din CMC, dar și o demonstrație de stimă și respect față de acești oameni, care au avut de suferit pe nedrept, doar pentru faptul că erau români.

Amintim că anterior, Eugenia Ceban, mama primarului general al Chișinăului și consilier PSRM, a umilit victimele deportărilor sovietice, sugerându-le să aducă mai întâi bani în bugetul municipal, iar apoi să ceară abonamente gratuite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău