Foști responsabili militari americani îl acuză pe Donald Trump de 'abandonarea' kurzilor

  • 10 Octombrie 2019 10:38
Foști responsabili militari americani îl acuză pe Donald Trump de 'abandonarea' kurzilor

Președintele SUA, Donald Trump, este ținta criticilor unor foști responsabili ai US Army de 'abandonarea' kurzilor, aliații Statelor Unite ale Americii, prin retragerea trupelor americane din nordul Siriei, lângă frontiera turcă, ceea ce a deschis calea ofensivei declanșate în urmă cu o zi de Ankara, informează AFP, preluat de Agerpres.

Turcia a lansat miercuri asaltul pregătit de mai mult timp, la numai câteva ore după ce Donald Trump a anunțat că '50 de soldați' americani au părăsit 'zona' în siguranță, lăsându-i astfel pe kurzi - considerați de către Ankara drept o amenințare - expuși.

Fostul șef al forțelor americane în Orientul Mijlociu, generalul Joseph Votel, l-a acuzat pe președintele SUA de abandonarea aliaților care, în majoritate grupați în cadrul Forțelor Democratice Siriene (FDS), au avut un rol crucial în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

'Această politică de abandonare amenință să anuleze cinci ani de lupte împotriva Statului Islamic și va afecta serios credibilitatea și încrederea în americani în toate bătăliile viitoare în care vom avea nevoie de aliați puternici', a subliniat generalul, care a trecut în rezervă anul acesta.

'FDS au eliberat zeci de mii de kilometri pătrați și milioane de persoane aflate în ghearele Statului Islamic. În cursul luptelor, acestea au înregistrat 11.000 de victime', a amintit el în revista The Atlantic.

Spre comparație, generalul (r.) Joseph Votel, amintește că doar șase soldați și doi membri ai personalului civil al SUA au fost uciși în Siria.

Donald Trump declară de mult timp că ar dori să pună capăt angajamentului SUA în Siria. El a susținut, de asemenea, că țara sa nu poate face nimic împotriva urii existente între turci și kurzi.

Trump a sugerat miercuri că SUA i-au ajutat suficient de mult pe kurzi, cheltuind 'sume considerabile' pentru a le furniza armament. 'Acestea fiind spuse, îi iubim pe kurzi', a remarcat el.

În pofida acestor argumente, Mark Hertling, fost comandant al forțelor terestre americane în Europa, a apreciat că decizia lui Donald Trump 'prevestește un dezastru în viitor pentru Statele Unite'.

'Kurzii din FDS - aliații noștri de încredere în lupta împotriva Statului Islamic - sunt atacați de un aliat NATO, Turcia', notează el într-o postare pe Twitter. 'Repercusiunile pentru Statele Unite și NATO vor fi de durată și în detrimentul securității Europei și a lumii', a apreciat acesta.

Potrivit unor responsabili ai Pentagonului, kurzii erau mai bine antrenați decât soldații turci sau irakieni, de exemplu, pentru desfășurarea campaniilor de preluare a unor importante orașe de sub controlul Statului Islamic.

'Când armata irakiană s-a prăbușit, kurzii au fost cei care au fost în prima linie a atacului din partea Statului Islamic împotriva civilizației noastre, nu noi, nu turcii', a ținut să sublinieze Ruben Galledo, ales democrat și fost combatant în Irak.

'Abandonarea kurzilor este o atenționare frapantă că 'America pe primul loc ('America First') înseamnă 'America singură'', a avertizat el într-un mesaj pe Twitter.

'În afara Israelului, aliatul nostru cel mai puternic și cel mai important în Orientul Mijlociu, au fost kurzii... și i-am pierdut', a opinat Galledo, avertizând că SUA nu mai pot de acum înainte pretinde un anumit nivel de încredere din partea aliaților lor.

Unii au făcut o paralelă cu războaie anterioare în care americanii i-au lăsat să se descurce singuri pe aliații lor, amintind în acest context guvernele din Laos și Vietnamul de Sud în anii 1970.

Senatoarea republicană Martha McSally, fost pilot în forțele aeriene ale SUA, care a fost de șase ori în misiuni în Orientul Mijlociu, a apreciat că decizia lui Trump de a lăsa cale liberă Turciei a fost pur și simplu 'proastă'.

'FDS, aliații noștri kurzi, au fost cei care au plătit cel mai greu preț', a declarat ea pentru Fox Radio. 'Ei au fost cei care au răsturnat califatul' Statului Islamic.

Cu toate acestea, există voci care își exprimă sprijinul pentru Trump în dorința sa de a retrage trupele SUA din conflicte interminabile.

Potrivit lui Dan Caldwell, din lobby-ul Concerned Veterans For America, Donald Trump nu dorește decât să pună interesele țării sale pe primul loc.

'Nu este în interesul nostru să ne regăsim în mijlocul unui vechi conflict între Turcia și kurzi în Siria, care exista înainte apariției Statului Islamic și a războiului civil din Siria', a declarat el pentru AFP.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8
Câțiva nori
Umiditate:87 %
Vint:0,5 m/s
Wed
13
Thu
15
Fri
15
Sat
15
Sun
15

Curs oficial BNM 26 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3244 0.0321
USD 17.7272 0.0335
RON 3.9914 0.0079
UAH 0.6595 -0.0028
RUB 0.2478 0.0013
Arhivă Radio Chișinău