Fosta conducere a CNPF vrea să se restabilească în funcții

  • 11 Octombrie 2021 15:54
Fosta conducere a CNPF vrea să se restabilească în funcții

Fosta conducere a Comisie Naționale a Pieței Financiare a depus cerere prealabilă și cere anularea Hotărârii Parlamentului prin care au fost revocați. Despre acasta a anunțat președintel Comisiei economie, buget și finanțe, deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

„Fiecare are dreptul să ceară justiție atunci când crede că a fost încălcată legea. Rămân ferm convins, însă, că în cazul dat legea a fost respectată până în ultima virgulă. Decizia parlamentului de a-i revoca a fost legală, absolut justificată și chiar necesară”, a declarat deputatul. 

Fosta conducere a CNPF vrea să se restabilească în funcții

Amintim că Parlamentul i-a revocat, pe 9 septembrie, din funcție pe cei cinci membri ai Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare, în urma raportului de activitate prezentat astăzi.

Propunerea a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în conformitate cu prevederile legislației, potrivit cărora revocarea membrilor Consiliului de Administrație se face de Parlament inclusiv „în urma exercitării neadecvate a atribuțiilor sale sau săvârșirii unor acte ilegale, care au produs efecte de criză pe piața financiară nebancară”.

Președintele Parlamentului a propus revocarea conducerii CNPF la recomandarea Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe care constată drept „nesatisfăcătoare și lipsită de performanță” activitatea acesteia.

În raport se menționează că CNPF a aprobat direct sau tacit tranzacții care au dus la devalizarea companiilor de asigurări, iar situația în acest domeniu s-a agravat pe parcursul ultimilor ani. De asemenea, se arată că nu a fost monitorizată eficient situația de pe piața împrumuturilor nebancare, în timp ce se constată o supraîndatorare îngrijorătoare a populației.

În timpul audierii raportului, conducerea CNPF a respins acuzațiile, arătând că a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a supraveghea sectorul financiar nebancar, reieșind din împuternicirile pe care le are și de prevederile legale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău