Fost viceprimar al capitalei, trimis pe banca acuzaților pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Riscă până la 10 ani de închisoare

  • 03 August 2023 11:49
Fost viceprimar al capitalei, trimis pe banca acuzaților pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Riscă până la 10 ani de închisoare

Procurorii din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău au finalizat urmărirea penală și au expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a unui fost viceprimar al capitalei. Bărbatul, învinuit de comiterea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, pledează nevinovat.

Potrivit procurorilor, „învinuitul, deținând funcția de viceprimar al municipiului Chișinău, acționând cu intenție și de comun acord cu alte persoane, contrar prevederilor Codului funciar, în lipsa unor drepturi de deținere sau posesie de către o societate cu răspundere limitată a unui teren amplasat în sectorul Râșcani al capitalei, în lipsa Avizului pozitiv al Asociației de gospodărire a spațiilor verzi, a semnat certificatul de urbanism eliberat companiei respective, prin care a fost permisă elaborarea documentației de proiect pentru construirea unui complex multi-funcțional cu profil de agrement, odihnă și alimentație publică”.

Tot el, conștientizând că certificatul de urbanism pentru proiectare a fost eliberat înaintea stabilirii relațiilor funciare de arendă cu compania, ar fi acționat cu intenție și de comun acord cu alte persoane, contrar prevederilor legale, în lipsa Avizului pozitiv al expertizei ecologice de stat și acordului populației din zona adiacentă a scuarului precum și contrar prevederilor legale, ar fi semnat și eliberat unei alte societăți comerciale, (cesionara de drepturi a primei companii), autorizația de construcție prin care a permis construirea unui obiectiv prin reducerea suprafeței spațiilor verzi din scuarul dat.

Acuzarea notează că Legea cu privire la spațiile verzi ale localităților urbane și rurale prevede că „asigurarea integrității și dezvoltării spațiilor verzi constituie una din sarcinile de bază ale autorității centrale pentru mediu și ale organelor ei teritoriale, precum și ale autorităților publice locale”, iar „reducerea suprafețelor spațiilor verzi este interzisă, răspunderea deplină pentru reducerea suprafețelor spațiilor verzi o poartă autoritățile administrației publice locale și autoritatea centrală pentru mediu”.

Astfel, prin fapta incriminată acesta ar fi cauzat Primăriei municipiului Chișinău un prejudiciu material în mărime totală de 883 000 lei, dintre care 715 000 lei - valoarea lotului de teren, precum și 168 000 lei - în rezultatul reducerii spațiilor verzi. 

Învinuitul pledează nevinovat.

Urmărirea penală în cauza dată a fost finalizată și expediată la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pentru examinare în fond, iar dacă vinovăția persoanei va fi demonstrată, aceasta riscă o pedeapsă maximă sub formă de închisoare până la 10 ani cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău