Fost viceministru de Externe: Relația R.Moldova cu UE este incertă și foarte mult depinde de Chișinău (AUDIO)
-
01 Iunie 2019 15:37
Europa post-electorală, relațiile dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, după acest scrutin au fost temele de discuție la ediția din această săptămână a emisiunii „Alternativa Europeană”. Invitatul emisiunii, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, consideră că nu ar trebui să ne așteptăm la schimbări imediate la nivelul relațiilor dintre R. Moldova și UE, imediat după acest scrutin.
El crede că Uniunea Europeană va menține o abordarea consecventă față de Chișinău, însă foarte multe lucruri depind de decidenții politici din R. Moldova.
„Nu știm ce se va întâmpla în Republica Moldova. După alegerile parlamentare există multă incertitudine și multe neclarități, care, probabil, ar putea avea un deznodământ săptămâna viitoare. În perspectivă, viitoarea structură a instituțiilor europene va menține o abordare consecventă în relația cu R. Moldova, susținând agenda de reforme interne în baza Acordului de Asociere, cu accent puternic pe partea valorică a Acordului, a agendei interne de reforme, lucru care trenează în ultimii ani în R. Moldova. Nu trebuie să avem foarte mari așteptări imediate în raport cu schimbarea unor anumite procese care au loc la nivelul R. Moldova și Uniunii Europene, după aceste alegeri. Sunt câteva chestiuni care cu siguranță vor conta. Mă refer la viitorul buget al Uniunii Europene, care va include o nouă formă de distribuire a fondurilor pentru țările din afara Uniunii Europene. Republica Moldova va continua să fie parte din agenda prioritară a UE la nivel de suport oferit pentru dezvoltare, democratizare, obținere de fonduri. Dacă anterior R. Moldova, țările Parteneriatului Estic, aveau o linie bugetară dedicată, de data aceasta va fi o „anvelopă” comună și suportul pe care-l va oferi UE Republicii Moldova, dar și altor țări din afara spațiului comunitar, va depinde de performanțele pe care le vor realiza aceste țări pe agenda de reforme. Acum este clar că relația noastră cu UE e într-o perioadă destul de incertă și foarte mult depinde de Republica Moldova, de decidenții politici de aici, în ce măsură se va reuși crearea unui Guvern, în ce măsură noul Guvern va reconfirma angajamentul pentru realizarea Acordului de Asociere. Va exista o consecvență a instituțiilor europene în raport cu agenda cu Republica Moldova”.
Iulian Groza a vorbit și despre vizitele de săptămâna viitoare a trei oficiali străini: comisarul european pentru politica vecinătății și negocieri de extindere, Johannes Hahn, vicepremierul rus Dmitri Kozak, reprezentantul special al Kremlinului pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu R. Moldova. De asemenea, la Chișinău va veni și Bradley A. Freden, directorul Oficiului pentru Europa de Est din cadrul Departamentului de Stat, responsabil cu relațiile cu Ucraina, Moldova și Belarus.
„Urmează să vedem în ce măsură această vizită politică va influența sau nu decidenții politici din Republica Moldova pentru a avansa în crearea unui Guvern sau nu vom reuși și vom asista la eventuale procese care ar putea genera alegeri anticipate în Republica Moldova.
Aceste vizite, într-un fel sau altul sunt o ultimă încercare a instituțiilor europene de a înțelege care este totuși situația internă în Republica Moldova, care sunt obstacolele foarte clare în procesul de creare a unui Guvern, care e viitoarea agendă a decidenților politici. Fiecare dintre actori urmărește scopuri proprii. UE și SUA sunt foarte mult preocupate în ce măsură această criză politică din Republica Moldova poate influența dimensiunile economică, socială, politică. Federația Rusă vrea să-și promoveze interesele proprii aici”.