Fost viceguvernator BNR numit vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții

  • 26 Februarie 2016 15:44
Fost viceguvernator BNR numit vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții

Fostul viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR), Cristian Popa, a fost numit vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții (BEI) începând cu data de 1 martie 2016, se arată într-un comunicat al instituției europene transmis, vineri, AGERPRES.

'Cristian Popa a fost numit vicepreședinte și membru al Comitetului de direcție al Băncii Europene de Investiții (BEI) de către Consiliul guvernatorilor băncii, alcătuit din cei 28 de miniștri de finanțe din Uniunea Europeană', se menționează în comunicatul citat.

Potrivit documentului, Cristian Popa a fost numit de Consiliul guvernatorilor BEI în baza unei propuneri a Ministerului Finanțelor Publice din România.

'Este o onoare și un privilegiu să mă alătur Comitetului de direcție al băncii și aștept cu interes să sprijin implicarea băncii în România, Europa și la nivel mondial. În ultimii 25 de ani, Banca Europeană de Investiții a jucat un rol crucial în sprijinirea unor oportunități economice mai favorabile, a accesului la finanțare, a inovării și infrastructurii atât în Europa cât și în afara acesteia și aștept cu nerăbdare să contribui la activitatea în echipă a băncii, pe baza acestui palmaresului său notabil și a experienței demonstrate', a spus vicepreședintele Cristian Popa.

Înainte de numirea sa la BEI, Cristian Popa a fost viceguvernator al BNR. În această calitate, acesta a coordonat direcțiile de politică monetară, cercetare, publicații, modelare econometrică și prognoze, afaceri europene și relații internaționale, precum și stabilitate financiară. Printre responsabilitățile acestuia s-au numărat conducerea grupului de lucru al BNR pentru țintirea inflației, coordonarea participării BNR în dialogul cu agențiile de rating suveran și băncile de investiții, precum și un rol cheie în negocierile BNR și activitățile de zi cu zi cu instituțiile financiare internaționale, se mai arată în comunicatul citat.

În plus, Popa a deținut poziția de guvernator supleant pentru România al Băncii Mondiale și pe cea de membru al comitetelor de relații internaționale al BCE și al comitetului economic și financiar (EFC). De asemenea, acesta a fost membru supleant pentru România în Consiliul general al BCE.

Cristian Popa are un doctorat în științe economice, cu o specializare în economie internațională/politici monetare comparate, acordat de Facultatea de Relații Economice Internaționale a Academiei de Studii Economice din București. În septembrie 1994, acesta a obținut o bursă Fulbright la Harvard University GSAS Department of Economics. De asemenea, a fost profesor invitat la University of Michigan Ann Arbor și cercetător bursier ACE-PHARE la NIESR, Londra, ambele în 1997.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău