Fost procuror | ”Dosarul lui Ilan Șor este ”cusut cu ață albă” și este tergiversat în instanță pentru că sunt interese” (Revista presei)

  • 29 Octombrie 2018 09:32
Fost procuror | ”Dosarul lui Ilan Șor este ”cusut cu ață albă” și este tergiversat în instanță pentru că sunt interese” (Revista presei)

Revista presei - 29 octombrie.

”Va reuși să cumpere PD cu bani și cadouri electorale dragostea alegătorilor?”, se întreabă în Ziarul Național editorialistul Nicolae Negru. ”Ca un magician iscusit, Plahotniuc scoate din pălăria bugetară pensii, salarii mai mari, drumuri mai bune și alte obiecte ademenitoare, dar cel mai dorit lucru pe care îl așteaptă toată lumea cu sufletul la gură el întârzie să-l producă”, scrie autorul, referindu-se la ancheta privind miliardul dispărut din băncile moldovenești.

”…faptul că justiția noasră hiper-reformată tărăgănează în mod evident procesul lui Ilan Șor, cel care a transportat sacii cu baniii furați din Republica Moldova în Republica Offshore, că guvernarea îi creează condiții privilegiate de participare la campania electorală, că bancherul-tâlhar le ține azi lecții de morală politicienilor și jurnaliștilor, pune și mai mult în evidență neputința „magicianului”, limitele dexterității sale. El nu poate sau nu vrea să „scoată” miliardul?”, se mai întreabă retoric Nicolae Negru, care subliniază că dacă nu va începe recuperarea banilor furați din sistemul bancar, alegătorul conștient, bine informat, nu are cum vota PD, chiar dacă i se va mări salariul sau pensia.

Dosarul lui Ilan Șor este ”cusut cu ață albă” și este tergiversat în instanță pentru că sunt interese, a declarat fostul procuror-șef al municipiului Chișinău, Ivan Diacov, în cadrul unui interviu pentru TV8.  Potrivit lui, nu se vrea condamnarea lui Ilan Șor pentru că se vrea ca el să fie în politică, astfel că șansele că Ilan Șor va rămâne necondamnat sunt foarte mari. Despre dosarele lui Vlad Filat și Veaceslav Platon fostul procuror-șef spune că în acestea sunt foarte multe abuzuri procedurale care nu fac față justiției.

Ziarul de Gardă publică un interviu cu avocatul fostului prim-ministru Vlad Filat, Victor Munteanu. El vorbește despre dosarul fostului premier care a ajuns la CEDO. Una dintre plângeri se referă la faptul că procesul nu a fost unul public. ”E relevant de menționat că, în singurul și primul proces în privința fostului premier, în privința unui deputat, când societatea își dorea să afle ce s-a întâmplat, pe de altă parte, caracterul public reprezintă garanția unui proces echitabil în care persoana să-și poată demonstra nevinovăția. A fost unul închis și acesta este un fapt ilegal. Or, în acest proces nu erau circumstanțe ce s-ar fi referit la secrete de stat, la viața privată sau la aspecte în care legea impune judecarea în ședință secretă sau în ședințe închise parțial”, a remarcat avocatul Victor Munteanu.

Vitalie Vovc revine într-un editorial pentru Deschide la cea de-a patra cale anunțată de Partidul Democrat, pe care o califică drept o cale ”spre nicăieri”. Referitor la promisiunile populiste ale partidului aflat la guvernare, autorul subliniază: ”C-așa-i din bătrâni lăsat: se măresc salariile, apoi au loc alegeri, apoi cresc prețurile. Cam cu cât se măresc salariile. Apropo, dat fiind faptul că suntem oficial în campanie electorală, de acum încolo se cuvine să nu credem nimic din ceea ce ni se spune”, remarcă autorul.

”Cea de-a patra cale propusă Republicii Moldova de liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, înseamnă nici cu rușii, nici cu europenii, nici cu frații noștri de sânge, românii, ci doar noi, pentru noi, „prin noi înșine”, altfel spus: „Pro-Moldova”, continuă subiectul istoricul Anatol Petrencu în Jurnal de Chișinău. În acest context, el le sugerează liderilor PD, în frunte cu Vlad Plahotniuc să treacă prin subteranele din municipiul Chișinău, aflate în stare deplorabilă, pentru a cunoaște realitățile din capitală.

”În ajunul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 liderii PDM ar putea deschide oficial trecerile subterane de pietoni, curate, frumoase; lumea se va convinge că, într-adevăr, suntem capabili, cel puțin, să aducem în stare normală niște subterane. Că, bineînțeles, n-o să vină jandarmul român sau pacificatorul rus să ne rânească mizeriile. Tot noi trebuie să o facem. (…) La acest mini-proiect „Pro-Moldova” ar putea contribui și Igor Dodon pentru că stă mai mult în afara Republicii Moldova, în interminabilele sale călătorii, cele mai dese – la Moscova”, subliniază autorul în Jurnal de Chișinău.

Și, Timpul constată că în ultimii ani, crește numărul elevilor din regiunea transnistreană care își doresc să învețe în limba română

Cetățenii R. Moldova din stânga Nistrului, cei care își păstrează conștiința națională, nu pot fi înfrânți de regimul secesionist. Mulți dintre aceștia, vorbitori de limbă română, doresc ca și copiii lor să studieze limba română, ci nu în „limba moldovenească”, cu grafie chirilică. O dovadă în acest sens este și faptul că, în ultimul timp, numărul elevilor care studiază la școlile din regiune cu predare în grafia latină se află în creștere, deși anterior, dimpotrivă, se observa o scădere permanentă în această privință”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău