Fost prim-ministru: Stoianoglo este dependent de sfaturile fugarului de la Londra

  • 31 August 2021 09:14
Fost prim-ministru: Stoianoglo este dependent de sfaturile fugarului de la Londra

Acțiunile procurorului general sunt ghidate de la Londra, iar în lupta cu guvernarea Alexandr Stoianoglo mizează pe toți oponenții politici ai PAS. O spune fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, care recunoaște că a avut o discuție cu procurorul general și i-a recomandat acestuia să-și prezinte demisia, în caz contrar, va fi demis în baza noii legi cu privire la Procuratură, notează IPN.

Fostul prim-ministru Ion Sturza spune că în timpul unei discuții informale cu procurorul general i-a explicat acestuia că n-are sorți de izbândă în lupta cu guvernarea, iar ca o soluție de alternativă i-ar fi propus lui Alexandr Stoianoglo demisia de onoare.

„Am avut o discuție privată în timpul căreia i-am sugerat să își dea demisia, pentru că ar trebui să se ridice la nivelul unui om de stat și să înțeleagă care sunt dezideratele noii puteri și dacă nu este de acord să implementeze aceste deziderate, atunci e mai bine să plece onorabil. Dar el are ambiție și orgolii rănite. În plus, a venit cu niște argumente aiurite că totul se face pentru că este găgăuz. Stoianoglo a sfidat opinia publică și noua guvernare și nu văd nicio formulă cum ar putea să rămână în funcția de procuror”, a spus Ion Sturza în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.  

Sturza exclude veridicitatea afirmațiilor lui Alexandr Stoianoglo, potrivit căruia în timpul ședinței Consiliului Suprem de Securitate, președintele Sandu ar fi cerut Procuraturii Generale intentarea unor dosare penale pe numele oponenților politici. Mai mult, Veaceslav Platon, stabilit la Londra, ar fi cel care-i coordonează acțiunile lui Alexandr Stoianoglo, spune Sturza.

„Stoianoglo este captiv și dependent de sfaturile fugarului de la Londra. În demersurile Procuraturii se regăsește limbajul lui Platon. Este deja penibil, ar trebui să se retragă. Ar fi un bun candidat pentru funcția de bașcan în Găgăuzia. El mizează pe oponenții politici ai guvernării, pe socialiști. Mai mizează pe avocații lui Platon de la Londra care-i scriu scrisori și-i dau sfaturi. Eu aș fi foarte întristat să am așa parteneri în cruciada cu sistemul politic”, a mai spus Ion Sturza.

Alexandr Stoianoglo a menționat, în repetate rânduri, că nu intenționează să-și prezinte demisia, întrucât a obținut funcția de procuror general în urma unui concurs public. Mai mult, Procuratura Generală a anunțat că va depune o sesizare la Curtea Constituțională pentru controlul constituționalității modificărilor operate în Legea cu privire la Procuratură, modificări ce simplifică mecanismul de demitere a procurorului general.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău